Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.

Ervaar ook de heldhaftige rol van de marine. De kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau wist met slechts 98 gerichte schoten de Duitse artillerie op de Friese kust uit te schakelen. Een aantal kazematten is ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.

Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw! Verplaats je in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn.

Het Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand is vernieuwd en in een nieuwe jas gestoken. In de kazematten hangen nu stalen borden aan de muren met foto’s, en filmschermen waarop het verhaal in beeld en tekst wordt verteld. Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt nu ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten en de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog.

In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Verder kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd en gewerkt. De nieuwe expositie is zo gemaakt dat bezoekers nu zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor de hele familie!