Tentoonstellingen aanmelden

Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Doorn, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 7: een bomenmuseum om in te verdwalen zo groot.

Wat lijkt op een groot, natuurlijk bos bij Doorn blijkt een ongekende verzameling bomen, struiken en gewassen. Sinds 1924 hebben ze geleidelijk hun plek gevonden in het levenswerk van bomenliefhebber Max von Gimborn (1872-1964), nu het grootste arboretum van Nederland. De meer dan drieduizend soorten in de collectie zijn te bekijken langs een route van ongeveer twee kilometer en worden vergezeld van een aantal kunstwerken gemaakt van natuurlijke producten, zoals een fiets van sprokkelhout.

Het draait in de totale 27 hectare grond volledig om de schoonheid van de natuur en haar biodiversiteit. Het museum, voorheen eigendom van de Universiteit Utrecht en nu van de stichting Von Gimborn Arboretum, is ook een kennisbron voor wetenschappelijk onderzoek. De variëteit van bomen loopt van de klassieke Rododendron tot bijzondere naaldbomen, esdoorns en de dertig meter hoge Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Het aanbod is zo ontzettend groot, dat je door de bomen bijna het museum niet meer ziet. Tip: neem een picknickmand mee.

Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn is de grootste botanische bomentuin van Nederland. Met kronkelende paden, slingerende waterpartijen, een grote heidetuin, bijzondere doorkijkjes en een enorme boomhut. Op 29 hectare is een unieke collectie van ruim 3000 soorten bomen en struiken verzameld uit alle windstreken op aarde. Ze zijn in de loop van vele jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere arboreta of botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. Het arboretum probeert deze planten voor de toekomst te bewaren voor publiek en wetenschap.
Deze bomen en struiken zijn levende museumstukken; ieder seizoen staan er weer andere bijzondere inheemse en uitheemse soorten in bloei. Je blijft je verwonderen. Dit levende museum is een heerlijke plek om te wandelen, tot jezelf te komen, te spelen, allerlei evenementen te bezoeken en te genieten van een ongekende diversiteit aan vormen, kleuren en geuren.
Door het jaar heen is er van alles gaande in het Nationaal Bomenmuseum. Van festiviteiten, exposities, concerten en culturele evenementen tot themawandelingen en afwisselende kinderactiviteiten. Kom genieten van kunst, cultuur, kennis, rust, ontspanning en van natuurlijke schoonheid in de vier jaargetijden.

Beeld: Nationaal Bomenmuseum Gimborn