Het Stedelijk Museum Meppel toont elke drie maanden een uitgebreide wisselexpositie met werk van hedendaagse noordelijke kunstenaars. De permanente collectie omvat het kleurrijke werk van de expressionistische kunstenaar Stien Eelsingh, die veel in Staphorst werkte. Schilderijen van diverse impressionistische Meppeler kunstenaars behoren eveneens tot de vaste collectie. Dit geldt ook voor de unieke collectie antiek Meppeler zilver. Deze zilvercollectie wisselt regelmatig van samenstelling.
Wel heel bijzonder is het Triangel Kabinet van het museum. Deze sfeervolle ruimte toont de betoverende en technisch vernuftige marionetten, handpoppen en maskers waarmee de Meppeler poppenmakers en –spelers Henk en Ans Boerwinkel internationaal furore maakten.
Het Stedelijk Museum Meppel is gevestigd in het oorspronkelijke stadhuis in het hart van Meppel, dat in 1910 werd gebouwd in Art Nouveau-stijl. De historische burgemeesterskamer heeft unieke behangselschilderijen uit 1831.
De museumwinkel biedt een keur aan (kunst)cadeautjes, voor elke beurs. De museumwinkel is ook toegankelijk voor niet-museum bezoekers.

Helaas heeft het museum nog geen lift. Daardoor is het gebouw momenteel niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.