SPEELS MUSEUM VOL VERHALEN
Kwetsbaar Waterland en mensenhand
Hoe het Waterland vijf meter daalde. Deze fascinerende ontwikkeling van 2000 jaar maakt je bewust van het ontstaan en de pracht van het Waterlandse landschap, maar ook van de kwetsbaarheid van dit unieke veenweidegebied.

Ontmoeting met hedendaagse kunst
Kunstenaars uit Waterland, maar ook van ver daarbuiten, verbeelden met wisselende exposities een andere wereld in al zijn verrassende vormen. Kijk op de website voor de actuele tentoonstelling.

Een reis door de tijd
Ontdek hoe het hier begon met kloosters en monniken. Bekijk unieke kerkboeken, de 17de-eeuwse beerput vol historisch afval, leer over de armoede en rijkdom in scheepsbouw, zeevaart en visserij en ruik de geur van Monnickendam door de eeuwen heen.

‘Valste’ klokkenspel ter wereld
Waarom is het oudste nog bespeelde carillon ter wereld tevens het meest valse?
Reis mee door het binnenste van de Speeltoren en kijk met torenkijkers terug naar het verleden.
Altijd al beiaardier willen zijn? Bespeel dan zelf het carillon op de beiaard.

Kinderen ontdekken spelenderwijs het museum
In de Juniorzaal kunnen kinderen spelen in het spannende Ontdekhuisje, het historische memoryspel oplossen, gevelstenen tekenen, oude potjes en tegels lijmen. En voor de speurneuzen
(7-12) is er de spannende museumspeurtocht door het hele museum.

Films vol nostalgie of leuk om te weten
Historie herleeft in de prachtige films over Waterland: “Kaasmaken, het ontstaan van Monnickendam, de rokerijen, het vroegere toerisme in Broek in Waterland, de oude tramlijn, de Slag op de Zuiderzee, Waterland in Watersnood en de kunst van het Klokgieten”. Laat je tenslotte overrompelen door de spectaculaire film die je meeneemt door de toren: “Eeuwenoude mechanieken laten de tijd zingen”.