Tentoonstellingen aanmelden

Waterliniemuseum Fort bij Vechten mk

Bunnik, Nederland

Het Waterliniemuseum, gevestigd op Fort bij Vechten, is één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 werd dit museum gebouwd, deels ondergronds en achter de oude gebouwen van het fort. Het fort ligt op een unieke plek in het Nederlandse landschap, op de grens van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat maakt dat er veel interessante verhalen te vertellen zijn.
In een interactieve ontdekkingstocht maak je kennis met de waterlinie; een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten polders die tot kniehoogte onder water worden gezet. Zo’n modderige waterbarrière was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Je kon niet zien wat er onder het wateroppervlak zat! Verschillende onderwerpen uit de geschiedenis worden op speelse en moderne manier getoond, wat het leuk maakt voor jong en oud.
Daarnaast is er een expositie over de Romeinen die zich rond het begin van de jaartelling op Fort Fectio hadden gevestigd. De contouren van het castellum van Fectio, ook wel de ‘plint’ genoemd, zijn in 2016 weer zichtbaar gemaakt en nu met een speciale castellum-rondleiding vanuit het Waterliniemuseum te bezoeken. Fectio is een van de rijkste archeologische vindplaatsen van Romeinse overblijfselen. Veel van deze vondsten zijn tentoongesteld in de plint van het castellum en in de Romeinententoonstelling in het Waterliniemuseum.