Er is momenteel geen thema in de politiek dat meer besproken wordt dan armoede. Er gaat geen dag voorbij of het toeslagenschandaal, bestaanszekerheid en het minimumloon zijn in het nieuws. Ook voor veel Schiedammers is het leven met te weinig geld helaas dagelijkse praktijk . Tegelijkertijd is armoede niets nieuws. Door de eeuwen heen zijn er altijd Schiedammers geweest die met weinig geld moesten rondkomen én mensen die naar hen omkeken. Zo ook in het Sint Jacobsgasthuis, het voormalige gasthuis voor ‘armlastige ouderen’. Sinds 1940 is Stedelijk Museum Schiedam hier gehuisvest en op deze plek verbindt de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen de geschiedenis met het heden.

Op onconventionele, verrassende, maar ook menselijke wijze, via historische voorwerpen, kunst en portretten van Schiedammers belicht deze tentoonstelling waarom armoede in onze welvarende samenleving na eeuwen van armoedebestrijding nog steeds bestaat. 

Schiedammers denken en werken mee
We ontwikkelen, bedenken en maken deze bijzondere tentoonstelling niet alleen. We werken zoveel mogelijk samen met Schiedamse ervaringsdeskundigen: Schiedammers die met te weinig geld leven en Schiedamse organisaties die zich met hart en ziel voor hen inzetten. Zo hebben we samen met hen de thema’s van de tentoonstelling bepaald en is een groep Schiedammers nu ook betrokken bij de keuze van kunstwerken, historische verhalen en voorwerpen uit de collectie van het museum. 

Beeld: Nour Eddine Jarram, 2023, aquarel, collectie van de kunstenaar