Foto: Rijksmuseum

Het Vermeer-project

Nederland stond dit voorjaar met twee drukbezochte tentoonstellingen onmiskenbaar in het teken van Vermeer: ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum, Amsterdam liet 27 van de 37 Vermeers zien. Nooit eerder zijn zoveel werken van Vermeer bijeengebracht. Zeven schilderijen waren voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien. ‘Het Delft van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft besteedde voor het eerst aandacht aan het leven van Johannes Vermeer, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft. Topstukken van Delftse tijdgenoten werden hier getoond naast Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten, kortom een rijk beeld van het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in Delft in de 17de eeuw. Voor de exposities deelden de musea genereus hun kennis en kunde.
10 februari t/m 4 juni 2023

Foto: Marco De Swart, Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe Delft en Delftenaren met creativiteit en vernuft hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Het museum schenkt ruim aandacht aan drie iconische thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en zijn internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. Bezoekers worden meegenomen door het rijke verleden en de kunst en cultuur van Delft, die van de stad tot op de dag van vandaag zo’n inspirerende en belangwekkende plek maken.

Museum Prinsenhof Delft, Sint Agathaplein 1, Delft, www.prinsenhof-delft.nl

Rijksmuseum

De mooiste topstukken en spannendste verhalen vindt u in het Rijksmuseum. In 80 zalen vertellen 8.000 schatten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis van de Middeleeuwen tot nu. Met in de Eregalerij de publiekslievelingen uit de 16de eeuw van Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam, www.rijksmuseum.nl