Tentoonstellingen aanmelden

Centre Céramique

Maastricht, Nederland

Het door Jo Coenen zelf ontworpen Centre Céramique is een kunstwerk op zich. Door zijn verschijningsvorm en functie vormt dit markante pand het hart van de moderne wijk Céramique. Het op de fundamenten van een oude stadsmuur uit de 10e eeuw gebouwde Centre Céramique is een unieke combinatie van hedendaagse bouwkunst en de rijke geschiedenis van het stadsdeel.

Op diverse plekken in het gebouw komt de bezoeker in aanraking met geschiedenis en kunst. Zo toont een 35 meter lange vitrine in de centrale hal wisselende exposities van de 57.000 stuks omvattende Sphinx-aardewerkcollectie.

De inrichting van het gebouw is verrijkt met verrassende ontwerpen en objecten van bekende kunstenaars, zoals de 12 meter lange dolfijn in de Stadshal, het door Michèle de Lucchi ingerichte Leescafé op de eerste verdieping en vier permanente studiecellen van Atelier van Lieshout. Opmerkelijk zijn ook de uit keramiekscherven vervaardigde Vlinder en Bloem van Ine van Helfteren en de werken van bekende Nederlandse dichters die op onverwachte plaatsen te lezen zijn. Een aparte vermelding verdient de historische maquette van Maastricht anno 1748.

Elk jaar organiseert Centre Céramique verrassende tentoonstellingen over stedelijke cultuur, kunst en cultureel erfgoed. Kennismaking met het gebouw kan plaatsvinden door middel van een rondleiding in het kader van een bedrijfs- of verenigingsuitstapje of in de persoonlijke sfeer.