Tentoonstellingen aanmelden

Kröller-Müller Museum mk

Otterlo, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Slechts negen maanden was de trap open, daarna was hij tien jaar dicht. Afgesloten na een valincident, op verzoek van de verzekering niet toegankelijk. Vorig jaar was er een proef, en nu is de Kijk Uit Attention (1986-2005) van Krijn Giezen (1939-2011) gelukkig weer te betreden, zij het beperkt. De trap is inmiddels voorzien van leuningen, dwarshekjes en antislipstrips. Hoewel de kunstenaar zelf nog aan deze oplossing heeft bijgedragen, is het niet meer de eenvoudige sculptuur van beton en hout die zich schijnbaar nonchalant over de Franse Berg plooit in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum. Dat mag de pret niet drukken. Hij is weer te beklimmen, de ‘ongewone wandeling door het bos’, met na 270 treden de beloning van een magistraal uitzicht!

Alleen tijdens schoolvakanties open van 11 tot 16 uur, als het weer het toelaat. Voor het eerst tijdens Hemelvaartsdag en Pinksteren. www.krollermuller.nl

In het Kröller-Müller Museum komt al het schone samen. De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur staat garant voor een bijzondere ervaring. Een belevenis die alle zintuigen prikkelt. Het museum is een paradijs voor kunstliefhebbers en onbevangen nieuwkomers. Met meer dan 300.000 bezoekers per jaar behoort het Kröller-Müller Museum tot de best bezochte musea van Nederland. En ook internationaal trekt de collectie volle zalen. Uitgeleende meesterwerken bereiken wereldwijd een miljoenenpubliek. Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Met tijdelijke tentoonstellingen houdt het museum aansluiting bij de publiek en de actualiteit. Door aankopen blijft de collectie levend en wordt de geschiedenis van de moderne kunst voortgezet. Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Helene droomt van een eigen ‘museumhuis’, een plek waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kan delen. Als in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opent, ziet Helene haar droom werkelijkheid worden. De collectie blijft voor de toekomst én het grote publiek behouden.

Beeld: Pierre Huyghe, La Saison des Fêtes, 2010 (uitvoering 2016), foto: Marjon Gemmeke