Tentoonstellingen aanmelden

Museum Tot Zover mk

Amsterdam, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 3: ‘De laatste aai’ in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover.

Sinds de jaren negentig is de rouwcultuur rondom huisdieren enorm toegenomen. Alleen al in Nederland zijn er 43 crematoria en 30 begraafplaatsen voor huisdieren, meer dan twee keer zo veel als voor de jaren negentig. Opvallend is ook dat het ontstaan van de rouwcultuur samengaat met de toenemende kritiek op de bio-industrie. ‘De laatste aai’ is de eerste tentoonstelling ter wereld die aandacht besteedt aan deze ontwikkeling.

Het werk van Simone Henken zal voor huisdiereigenaren herkenbaar zijn, maar wekt ook begrip op bij de niet-huisdiereigenaar. “Dan neem je toch gewoon een nieuwe”, zul je na het zien van de intieme foto’s niet meer zo snel zeggen. De relatie tussen mens en dier is niet beperkt tot huisdieren. Zo wordt een gedicht getoond van een gedetineerde over de dood van de leeuw Caesar uit dierentuin Artis. Ook is er werk te zien van herman de vries, schilderijen van Adriana van Zoest en de tas die Tinkebell maakte van haar dode kat.

Daarmee is ‘De laatste aai’ niet alleen een tentoonstelling over huisdieren, maar over de samenhang tussen de mensen- en de dierenwereld. Of het nu een eendagskuiken is, een kat of een mens, uiteindelijk sterven we allemaal. Alleen de mens, die rouwt.

Eendagskuiken, Adriana van Zoest

Hoe wij omgaan met de dood zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. Museum Tot Zover is uniek in haar soort en belicht de dood in al haar facetten. De open en heldere toon van Tot Zover creëert een inspirerende omgeving waar je veel opsteekt over uitvaartculturen in Nederland, historische en hedendaagse rouwobjecten en ook miniatuurlijkwagentjes!
Het museum opende in 2007 en brengt grensverleggende tentoonstellingen op het gebied van kunst, design en fotografie zoals Funeral Train (***** de Volkskrant), Afterlife, The Pixelated Revolution (**** de Volkskrant), De Laatste Aai (**** de Volkskrant en het Parool).
Tot Zover is gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster, één van de mooiste gedenkparken van Nederland. De gratis audiotour voert u zowel door het museum als over de groene begraafplaats.