Tentoonstellingen aanmelden

Nationaal Vlechtmuseum mk

Noordwolde, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 8: Een duik in de geschiedenis van de vlechtkunst.

Foto: Donatèlla van Gijzen

Ooit het centrum van Nederlandse vlechtkunst, nu een museum ter herinnering aan de opkomst, bloei en teloorgang van dit duizenden jaren oude ambacht. Het Nationaal Vlechtmuseum is gevestigd in de oude Rijksrietvlechtschool, een prachtig rijksmonument dat van 1911 tot en met 1969 gevuld was met leerlingen die de kunst van het vlechten met rietstengels, wilgentenen en rotan onder de knie wilden krijgen. De locatie van de school is geen toevalligheid, rondom het Friese Noordwolde barstte het van de wilgentenen. De vaste opstelling neemt je mee naar de vele en wereldwijde mogelijkheden van het vlechten, met de daken van Friese plaggenhutten maar ook draagmanden, hoeden en gevlochten gereedschappen uit landen als Nigeria, Maleisië en Spanje. Door de toenemende concurrentie zakte de industrie rond 1900 in, maar vanaf 1950 raakten ontwerpers als Dirk van Sliedrecht opnieuw geïnteresseerd. Van Marcel Wanders is de bekroonde ‘Knotted Chair’ te zien.

Het Vlechtmuseum heeft een brede collectie van zowel traditioneel als eigentijds vlechtwerk. Naast het bekende mandwerk en meubilair zijn er ook sieraden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, designobjecten, verpakkingen en gebruiksvoorwerpen te zien. Een goede start voor uw museumbezoek is de audiovisuele presentatie in het voormalig vlechtlokaal. In het oude leslokaal gaat u even terug in de tijd. In de Noordwoldezaal wordt de geschiedenis van het vlechten en de rotanindustrie in Noordwolde met veel oude foto’s toegelicht. Soms zit op het vlechtbankje een vlechter, die het ambacht demonstreert. De presentatie van stoelen in de Collectiezaal roept bij veel bezoekers herinneringen op. In deze zaal treft u veel stoelen uit de interieurs van de eerste helft van de vorige eeuw. Er is een hoek ingericht met wiegen en andere artikelen die rond de geboorte in gebruik waren. Inzicht in de basistechnieken van het vlechten krijgt u in de derde zaal. Het vlechtwerk is naar thema gegroepeerd, zodat u de verschillen en overeenkomsten ziet tussen vlechtwerk uit Nederland en landen over de hele wereld. Er is een kleine selectie van materialen en een toelichting op de drie hoofdtechnieken. Dan zijn er nog de directiekamer, de bibliotheek en de wisselexpositiezaal.

Beeld: Donatèlla van Gijzen