Wat is de overeenkomst tussen oude Hollandse meesters, een schietspoel, strijkijzers, een Amsterdams staand horloge, een veldoven, zilveren miniaturen, knipmutsen, Delfts aardewerk, archeologische vondsten, een virtuele expositie, een luie trap en een interactieve kunstgalerij? Juist! Het Rijssens Museum.
Het Rijssens Museum vertelt de opmerkelijke geschiedenis van een van de oudste steden van Twente en het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen toen leefden. Het museum herbergt Hollandse meesters,
Het Brandweermuseum is gevestigd op hetzelfde terrein en laat in zijn expositie in het 2e Bouwhuis op een interactieve manier zien hoe de wereld van een brandweerman/vrouw eruitziet. Bij binnenkomst wordt u meegezogen in de wereld van de brandweerman/vrouw en alle aspecten die daar bij horen. Er wordt zelfs een virtuele rit gemaakt met een brandweerauto naar het brandadres en ter plekke kunnen de ‘spuitgasten’ de brand virtueel blussen.
Ook het uitvoeren van een brandonderzoek behoort tot de mogelijkheden. Vooral jongeren maken op een eigentijdse wijze kennis met het veiligheidsbewustzijn en worden op speelse wijze dichter bij een wereldwijd cultuurgoed gebracht.