Tentoonstellingen aanmelden

Ton Smits Huis

Eindhoven, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 5: De humor van Ton Smits in Eindhoven.

“Mensen een lach geven”, dat was Ton Smits doel. Smits (1921-1981) wilde clown worden als kind, maar vanwege zijn tekentalent werd hij cartoonist, voor onder meer Het Financieele Dagblad, The New Yorker en Playboy. Zijn cartoons vallen op door hun humoristische en minimalistische stijl. Door zijn eenvoud kreeg Ton Smits als enige buitenlander voet aan wal in Amerika. Smits’ nalatenschap bevat tienduizend tekeningen. Daarom besloot zijn vrouw zijn voormalige atelierwoning om te toveren tot museumwoning. Het blauw-roze exterieur is een verschijning op zich, maar ook het interieur is een mooi decor waarin de cartoons en schilderijen van Smits tot hun recht komen. In de paradijsachtige schilderijen is Smits’ cartooneske stijl duidelijk herkenbaar.

Als cartoonmuseum is het Ton Smits Huis uniek in Nederland. Naast werk van Smits worden geregeld tentoonstellingen van internationale en nationale cartoonisten georganiseerd. Zo is nu tot en met 18 september de ‘komische kunst’ van Gerhard Glück te zien.

Ton Smits is met recht een bekendheid in Eindhoven, het park naast het museum is zelfs naar hem vernoemd. Bij de rest van Nederland is hij op dit moment nog minder bekend, maar in 2021 komt er ter ere van zijn 100e geboortejaar een samenwerking met het Van Abbemuseum. Dus nu nog een geheime tip, maar binnenkort loopt heel Nederland rond met een lach op het gezicht.

Interieur Ton Smits Huis en credits Ton Smits Huis.

Het museum is gevestigd in de voormalige atelierwoning van Ton Smits (1921-1981), een wereldberoemde cartoonist die ook grote bekendheid verwierf in Amerika met zijn summiere tekenstijl. Het opvallende en karakteristieke huis, ontworpen door Fons Vermeulen, werd in 1956 gebouwd en is vrolijk blauw, wit en roze gekleurd. Het huis wordt nog bewoond door de weduwe van Ton Smits. Er is een permanente tentoonstelling te zien van zijn cartoons en sprookjesachtige schilderijen. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen rondom zijn cartoons.