Winnaar 2019 – ‘Iran, Bakermat van de beschaving’ van het Drents Museum in Assen

Prijsuitreiking Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019, v.l.n.r. Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds; Harry Tupan, directeur Drents Museum Assen; Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift; Peter van Duinen, directeur Vrije Academie (foto: Wouter de Vries)

De tweede winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs was in 2019 de tentoonstelling ‘Iran, Bakermat van de beschaving’, van 17 juni t/m 18 november 2018 te zien in het Drents Museum in Assen. Meer dan 16.000 museumbezoekers brachten hun stem uit, waarbij een ruime meerderheid ‘Iran’ koos als beste tentoonstelling van het jaar. Wat mensen vooral waardeerden was de kwalitatief hoogstaande totaalervaring. Men vond de tentoonstelling zowel sprookjesachtig als leerzaam en blikverruimend.

De top 3, met op 2 ‘Escher op reis’ in het Fries Museum Leeuwarden en op 3 ‘Studio Drift: Coded Nature’ in het Stedelijk Museum Amsterdam, is een mooie en representatieve weerspiegeling van de redenen waarom mensen graag musea bezoeken. Prijst men bij de tentoonstelling over Iran de sprookjesachtige en leerzame totaalervaring, bij Escher waardeert men de tentoonstelling als een schitterende reis langs fantasie en wetenschap, waarbij de nadruk op Eschers geboorte in Leeuwarden een bijdrage levert aan het zelfbewustzijn van de Friezen. Bij Studio Drift waardeert men het mysterieuze, zinnenprikkelende, poëtische, kortom het domweg genieten.

De derde winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs wordt in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

foto: Marcel J. De Jong

Winnaar 2018 – ‘Nineveh’ van Rijksmuseum van Oudheden

De eerste winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs was in 2018 de tentoonstelling ‘Nineveh’, van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ruim 5000 lezers en museumfans brachten hun stem uit, waarbij een ruime meerderheid ‘Nineveh’ koos als beste tentoonstelling van het jaar. Stemmers vonden de tentoonstelling onder veel meer ‘leerzaam, mooi en informatief’, de link met de actualiteit getuigend van urgentie.

‘Nineveh’ was gewijd aan de geschiedenis van de archeologische stad Nineveh, in de buurt van de huidige stad Mosul in Irak. Daarnaast besteedde de tentoonstelling aandacht aan de geschiedenis van opgravingen vanaf 1850 en aan bedreigd erfgoed. In de tentoonstelling werd gebruikgemaakt van vernuftige presentatietechnieken.