28 maart 2025
Art Rotterdam is verhuisd van de Van Nellefabriek naar het veel ruimere Ahoy. Niet alleen zijn de stands groter, de belangrijkste hedendaagse-kunstbeurs van Nederland heeft ook meer thematische afdelingen gekregen. In Prospects is werk te zien van kunstenaars die een ondersteuning hebben gekregen van het Mondriaan Fonds om hun praktijk mee op te starten. Projection is een zaal met videokunst. Ook weer van de partij: een Sculpture Park met beelden. Kees Keijer was op de openingsavond en deze negen kunstwerken springen er volgens hem uit.

Marloes Roeper
“Het begon met een video die ik maakte toen ik bij mijn ouders achterin de auto zat. Ik had al langer het idee om schilderijen te maken waarin je de tijd kunt vangen.” Marloes Roeper vervaardigde al animaties voordat ze naar de academie ging. In een nieuwe serie schilderijen past ze dat idee toe in de schilderkunst. De serie volgt de zwiepende beweging van een ruitenwisser. Anderhalve seconde, vastgelegd in veertig schilderijen. Elk schilderijtje is toch weer verschillend. “Ik schilder altijd dingen uit het dagelijks leven die voor mij een bepaalde lading hebben. Ik heb vaak achterin de auto gezeten en die herinnering stapelt zich op.”
Prospects 11

Sarah van Sonsbeeck
Ze liep jarenlang rond met het idee om iets met het omstreden beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn te doen. Dat begon met een droom. “Ik vroeg me af wat het beeld van Coen zou zeggen als het zou kunnen spreken. Vlak daarvoor had Thierry Baudet op instagram opgeroepen om bloemen te leggen bij onze helden. Hij had een heel lullig boeketje bij het beeld van Coen gelegd en dat maakte me heel boos.” Van Sonsbeek maakte een 3D-scan van het beeld en maakte vazen van diverse onderdelen. In zijn laars staat een rouwboeket, een deel van zijn mantel is gevuld met oranje tulpen. “Typisch Nederlands, maar de tulp is ook ooit als migrant hierheen gekomen.”
Annet Gelink, stand D05

Ina van Zyl
Na het overlijden van David Lynch in januari maakte Ina van Zyl een portret van de filmregisseur. “Ik ben een groot bewonderaar van Lynch.” Vaak als ze aan het schilderen is, denkt Van Zyl dat ze wil schilderen zoals de films van David Lynch. “Omdat het precies is zoals het leven. Ik ken niemand die de verwarring en de verrassing van het leven zo goed kan weergeven in een kunstwerk als David Lynch. Het is een soort nachtmerrie maar ook geestig en dramatisch. Zoals mijn leven voelt, zo zijn zijn films.” Van Zyl gaf Lynch een geelgroene huid en paarse wenkbrauwen. “Kleuren zijn sowieso belangrijk in mijn werk maar in dit schilderij heb ik mij helemaal uitgeleefd. In dit schilderij ervoer ik een enorme vrijheid.”
Galerie Bernard Jordan C14

Diego Grandry
Twee zoenende mannen, waarvan er één een tattoo op zijn wang heeft met twee zoenende mannen. Die tattoo is gebaseerd op een beroemde foto van de Sovjetleider Leonid Brezjnev en zijn Oost-Duitse collega Erich Honecker. De Franse kunstenaar Diego Grandry heeft een achtergrond in 3D-animatie en hij probeert zijn omgeving te begrijpen door personages te maken. “Het werk heet Beauf et Barbare, wat in het Frans zoiets betekent als ‘redneck’ of barbaar. De foto is gebaseerd op een boek van Houria Bouteldja waarin beschreven wordt hoe witte autochtonen en mensen met migrantenachtergond vaak tegen elkaar opgezet worden, terwijl ze eigenlijk dezelfde belangen hebben.” In de foto van Grandry gaat de kus tussen de fantasiefiguren nog niet echt van harte.
Prospects 81

Pris Roos
“Ik zie mezelf als een stadstekenaar”, vertelt Pris Roos tussen haar werken op papier in de stand van Mini Galerie uit Almere. Bakkers, slagers, kappers en skateboarders komen in haar tekeningen voorbij. “Het zijn voornamelijk mensen van kleur en ze zitten allemaal in verschillende steden.” Een groot werk op karton is gebaseerd op een foto die de moeder onlangs maakt in Bogor, haar Indonesische geboortestad.” Roos baseert haar werk vooral op foto’s en ze hoeft de mensen op de foto’s niet te kennen. Het karton dat ze gebuikt voor de werken komt veelal van de toko van haar ouders in Almere. “Ik vind duurzaamheid ook heel belangrijk dus het is mooi dat die dozen gerecycled zijn.”
Mini Galerie, stand L04

Jonas Brinker
Drie jaar geleden liep de Duitse kunstenaar Jonas Brinker in New York van Central Park naar zijn hotel. Hij had ’s nachts in het park vuurvliegjes gefilmd voor een nieuwe video die hij wilde maken. “Toen ik op Times Square kwam, zag ik deze libelle op straat zitten. Ik was meteen onder de indruk. Hij is behoorlijk groot en je verwacht zoiets niet op deze plek.” Brinker zag de weerspiegelingen van de billboards in de vleugels en ogen van het insect en pakte zijn camera. Die zette hij direct op de straat. “We kijken niet op het dier neer, het is een soort ontmoeting. Waarschijnlijk was de libelle verdwaald en gedesoriënteerd door de vele lichten om hem heen.” Na het maken van de video bracht Brinker het dier naar Central Park, waar het meer in zijn element was.
Zyrland Zoiropa, Projections 12

Florian Braakman
Florian Braakman is afkomstig uit Arnhem maar in Rotterdam voelt hij zich thuis. Op zijn bodywarmer prijkt het Feyenoord-logo maar dan met een andere tekst: Fine Art Rotterdam. De foto’s die hij bij galerie Joey Ramone laat zien, zijn allemaal gemaakt in ‘zijn’ buurt Delfshaven. “De camera werd een soort mediator tussen mij en mijn nieuwe omgeving en daar komen al mijn projecten uit voort.” Een van de series bestaat uit portretten van mensen die hem op zeker moment ‘broer’ noemden. Dat begon bij een kapsalon (‘Dat is dan tien euro, broer’). “Het is leuk dat het mannen zijn met een migratieachtergrond. Turkse mannen noemen elkaar bijvoorbeeld vaak broer en dat gebeurt ook in heel veel andere culturen.”
Joey Ramone, stand L02

Hans Broek
Hans Broek maakte vorig jaar een schilderij met dezelfde voorstelling als een schilderij dat hij in 1993 gemaakt had. Er staat een huis op in de Noorse stad Bergen, in een landschap met kale berken. Broek: “Ik heb onlangs een boek gemaakt met mijn werk en dan ga je opeens denken over wat je de afgelopen decennia gemaakt hebt.” Broek keek met frisse ogen naar het licht in zijn schilderijen en vooral ook naar de rol van de fotografie in zijn werk. Hij besloot een van zijn voorstellingen dus opnieuw te maken. Het nieuwe schilderij is wat vlotter geschilderd dan het oude. “Ik wilde het graag zo vrij mogelijk houden.”
Roof-A, stand D03

Atelier Van Lieshout
Op de opening van Art Rotterdam sprak Joep van Lieshout een grafrede uit bij een kunstwerk in het Sculpture Park van de beurs. Het werk bestaat uit een kar met tractorwielen waarop een betonnen graf is geplaatst. Op het graf ligt een treurende leeuw van brons. “Het is een graf voor de onbekende kunstenaar. Ik ken veel kunstenaars waarmee ik op de academie heb gezeten die gewoon elke dag met overtuiging werken, met het idee om de wereld beter te maken. Maar uiteindelijk raken ze in de vergetelheid. Daar is dit graf voor bedoeld, om de onbekende kunstenaars te eren.”
Stand Sp10
