25 februari 2025

Het merinoschaap Shrek wist na zijn ontsnapping aan de scheerdersschaar zes jaar lang te overleven in de wildernis. Toen hij uiteindelijk werd ontdekt, had hij een vacht van 27 kilo wol. Kunstenaar Lorenzo Possenti maakte Reproductie van merinoschaap ‘Shrek’ (2023), een indrukwekkende levensgrote reproductie van het schaap die het complexe verhaal van de relatie tussen mens en schaap verbeeldt.
Het werk is onderdeel van de tentoonstelling ‘Oltre terra’ in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarin designstudio Formafantasma een lopend onderzoek naar de productie van wol presenteert. Met een kritische blik belicht de tentoonstelling de geschiedenis, ecologie en ethische vraagstukken rondom de eeuwenlange wederzijdse afhankelijkheid tussen mens en schaap. Ooit begon men met het houden van schapen voor hun wol, waarna ze hun vacht niet meer op een natuurlijke wijze verloren. Schapen werden op die manier afhankelijk van de mensen voor hun verzorging en overleving, zoals het verhaal van Shrek laat zien.
In een tijd waarin synthetische stoffen de markt domineren is wol steeds vaker een afvalproduct. Naast de reconstructie van het merinoschaap omvat de tentoonstelling nog zo’n zestig objecten, foto’s en films die onze veranderende verhouding met wol illustreren. Vergeet niet een zaalboekje mee te nemen – het is een complex verhaal dat zeker de moeite waard is om je in te verdiepen.

Zaaloverzicht ‘Oltre terra’ met linksachter schaap Shrek, foto: Peter Tijhuis
Zaaloverzicht ‘Oltre terra’, foto: Peter Tijhuis