Het dagelijks leven, jodenvervolging, collaboratie en verzet in 1940-45 staan centraal in het Verzetsmuseum. In een decor van nagebouwde straten proef je de sfeer van de oorlogsjaren en ontdek je hoe de bezetting invloed had op het leven van iedereen.
Je ziet hoe het verzet en de Duitse onderdrukking steeds sterker wordt. Het begint met symbolisch verzet zoals het schilderen van ‘Oranje Zal Overwinnen’ of ‘Oranje boven’ op straat en het stiekem luisteren naar Radio Oranje. Al snel verschijnen de eerste illegale krantjes. Na verloop van tijd wordt het vervalsen van papieren een professionele dagtaak voor het verzet en de hulp aan onderduikers.
Het Verzetsmuseum zit bomvol verhalen van mensen in een tijd van moeilijke keuzes. Je vraagt je af: wat zou ik hebben gedaan in die situaties?
Een aparte afdeling toont oorlog en verzet in het toenmalige Nederlands-Indië.
Voor kinderen vanaf 9 jaar is er Verzetsmuseum Junior. Dit bekroonde kindermuseum werd in 2015 uitgeroepen tot beste kindermuseum van Nederland en scoort sindsdien elk jaar ‘kidsproof’met hoge cijfers!
In Verzetsmuseum Junior maken kinderen kennis met de meest aangrijpende periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft.