11 januari 2024

Het eerste nummer van 2024 biedt een schat aan verhalen. Over Frans Hals, de meester van de lach, over de troostgevende kunst van het Leids Universitair Medisch Centrum en over Antonio López, grootheid van het alledaags realisme. Nu te koop via onze webshop, vanaf 16 januari in de winkel.

 

Na Vermeer komt het Rijksmuseum in Amsterdam met een andere held uit de zeventiende eeuw: Frans Hals. De schilder staat bekend om zijn brutale, trefzekere en beweeglijke schilderstijl, en om zijn betoverende weergave van de lach.

Kunst is goed voor de gezondheid. Zij biedt onder veel meer troost, herkenbaarheid, empathie en een gevoel van thuis. Vertelt Sandrine van Noort, hoofd kunstzaken LUMC, in dit nummer en tijdens een lezing bij kunstbeurs Art Rotterdam.

Anita Groener woont al jaren in Ierland, timmert internationaal aan de weg met haar delicate installaties over ontheemding, maar is in eigen land nauwelijks bekend. Een soloshow in Museum Rijswijk brengt daarin verandering.

Ook in dit nummer: Antonio López. Achtentachtig jaar is de Spaanse meester van het onopgesmukte realisme inmiddels, en nog altijd trekt hij erop uit om in zijn woonplaats Madrid het alledaagse leven te verbeelden.

Met de column van Pauline Broekema, een nieuwe serie over het museumcafé en onze keuze uit de voorjaartentoonstellingen, is dit een nummer om niet te missen