27 februari 2025

Met: moeders in de kunst, een dubbel eerbetoon aan de Duitse grootheid Anselm Kiefer en waarom zochten zoveel kunstenaars tijdens het interbellum naar zingeving? En: we hadden een bijzonder gesprek met Anne Kremers, directeur van Fenix, het nieuwe kunstmuseum omtrent migratie. Dit en veel meer leest je in het nieuwste nummer van Museumtijdschrift, vanaf nu te koop in de webshop.


Het is een onderwerp dat op meerdere plekken opduikt: moeders in de kunst. Werd het moederschap jarenlang verbeeld door een zoetsappige, zichzelf wegcijferende Maria met kind. In het Centraal Museum in Utrecht maakt de realiteit zich los van het ideaal en dat is een verademing, schrijft auteur Myrthe Meester.

Anselm Kiefers kunst wordt gekenmerkt door twee fascinaties, Van Gogh en de Duitse geschiedenis, is te zien op een dubbeltentoonstelling in het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Museumtijdschrift portretteert deze naoorlogse kunstheld, die houdt van groot groter grootst.

Na de Eerste Wereldoorlog hielden opvallend veel kunstenaars zich bezig met spirituele onderwerpen. In Museum Catharijneconvent is de zoektocht te zien van kunstenaars als Jan Toorop en Käthe Kollwitz. Met als verrassing: het spirituele, abstracte werk van Olga Fröbe-Kapteyn.

Rotterdam is vanaf mei een uniek museum rijker. Fenix is het eerste museum ter wereld dat het thema migratie onderzoekt door de ogen van kunstenaars. We hadden alvast een gesprek met de kersverse directeur Anne Kremers, die ook een Museumtijdschrift-lezing geeft tijdens kunstbeurs Art Rotterdam.

Maak een keuze uit het rijke tentoonstellingsaanbod dit voorjaar en laaf u aan de artikelen en tentoonstellingstips van Museumtijdschrift 2. Nu te koop via onze webshop