29 februari 2024

Van Utrecht tot Eindhoven en van Groningen tot Assen, in heel Nederland duiken de musea in hun eigen collecties. En komen boven met een rijkdom aan schilderijen en beelden, van bekende tot onbekende namen. Nu te koop via onze webshop, vanaf 5 maart in de winkel.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam vindt een eerbetoon plaats aan Marina Abramović. De 77-jarige grande dame van de performancekunst zal daarbij zelf niet optreden, maar de door haar opgeleide performers en de filmregistraties van originele performances beloven meer dan genoeg spektakel.

Wereldberoemd is het rococoporselein uit de werkplaatsen van het Duitse Meissen en het Franse Sèvres. Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft keramische topstukken op bezoek, de Europese uitvinding van dit ‘witte goud’ is een oorlogszuchtig sprookje.

Directeur Han Steenbruggen van Museum Belvédère was al een tijdje zo onder de indruk van de Litouwse schilder en componist Mikalojus Čiurlionis, dat hij zijn dromerige werk nu naar Heerenveen haalt. In eigen land een grootheid, bij ons totaal vergeten.

Ook in dit nummer: het Nationaal Holocaustmuseum, open vanaf 11 maart. Is dat nodig? Zeker nu de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog langzaam verdwijnen, wil het museum herinneringen levend houden met kleine, menselijke verhalen.

Met de column van Pauline Broekema, een nieuwe aflevering van onze serie over het museumcafé en de befaamde tentoonstellingstips, is dit een nummer om niet te missen!