11 april 2024

Van de 90-jarige Klaas Gubbels tot het 100-jarige Rietveld Schröderhuis, van de ooit in Limburg zegevierende Romeinse villa’s tot de stillevens van Jan Davidsz. de Heem: Museumtijdschrift 3 staat boordevol inspiratie voor museale uitstapjes. Nu te koop via onze webshop, vanaf 16 april in de winkel.

Klaas Gubbels, wie kent zijn tafels en kannen niet? Museum Arnhem eert de dit jaar negentig geworden kunstenaar met een tentoonstelling, lezers van Museumtijdschrift vertellen in dit nummer waarom ze het werk van Gubbels zo enorm waarderen.

Ooit waren de Limburgse heuveltoppen bezaaid met luxe Romeinse villa’s en boerderijen. Het Rijksmuseum van Oudheden dook in de depots en haalde een schat aan objecten tevoorschijn, die het beeld van het Limburgse landschap voorgoed veranderen.

Wat de kunst van nu betreft, eren wij Semâ Bekirović. Al bijna twintig jaar werkt zij vanuit het idee dat ook vogels en insecten kunst kunnen maken. Bekend zijn haar foto’s van vrolijk gekleurde meerkoetnesten. Het Fries Museum toont een overzicht van haar werk.

Ook in dit nummer: de pronkstillevens van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Davidsz. de Heem. Die wist met zijn uitzinnige bloemstukken, weelderige tafels met etenswaren en sobere bosgrondjes een verbluffende veelzijdigheid aan de dag te leggen; op naar Antwerpen.