15 juli 2025

De zomer is begonnen – tijd om naar buiten te gaan. Museumtijdschrift tipt vier tentoonstellingen in de open lucht.

Aukje Dekker, ‘Kippenparadijs’, 2025, foto: Peter Cox

h3h biënnale – religie en kunst in Brabant
In de Heilige Driehoek in Oosterhout – drie kloostercomplexen op loopafstand van elkaar – vindt deze zomer de tweejaarlijkse h3h biënnale plaats. Onder de titel A deeper shade of soul tonen twintig kunstenaars werk dat aansluit bij de spirituele en ambachtelijke geschiedenis van de plek. Niet te missen: het buitenaards ogende kippenhok van kunstenaar Aukje Dekker, waarin 35 kippensoorten samenleven als een kloosterorde.
21 juni t/m 3 augustus, h3h biënnale, ma, woe-zo 10-17; meer informatie

IJsselbiënnale – kunst tussen de uiterwaarden
Een tank van een oude vuilniscontainer als kunstwerk? De Brugwachter van Pavel Karous staat symbool voor het bewaken van de grenzen van Deventer. Het werk maakt deel uit van de vierde IJsselbiënnale, die langs de Gelderse IJssel achttien kunstwerken toont verspreid over vier wandel- en fietsroutes. Het thema is ‘grenzen – in geografische, mentale of sociale zin – en hoe klimaatverandering het landschap verandert.
21 juni t/m 14 september, IJsselbiënnale, doorlopend geopend; meer informatie

Paradys, foto: Ernst van Deursen
Paradys, foto: Ernst van Deursen

Paradys – kunst op Friese bodem
Nog meer kunst van vuilcontainers: in Leeuwarden plaatste kunstenaar Stijn ter Braak een afvalcontainer waarin buurtgenoten hun afval mochten dumpen. Het afval werd later verwerkt tot een kunstwerk. Het project is onderdeel van Paradys, de Friese triënnale voor beeldende kunst. Onder het thema grûn (Fries voor ‘grond’) reflecteren kunstenaars op onze band met aarde, landschap en geschiedenis. De hoofdroute loopt door Leeuwarden; ook in Beetsterzwaag, Mirns en op Vlieland zijn werken te zien.
14 juni t/m 24 augustus, Pardys, diverse locaties en openingstijden; meer informatie

Landgoed Anningahof
Landgoed Anningahof

Landgoed Anningahof – beeldhouwkunst in het groen
Grove keramieken bloemen tussen het groen: met het werk Starting point you are here brengt Marieke Bolhuis een prikkelend contrast in de groene omgeving van beeldentuin van Landgoed Anningahof bij Zwolle. Ook te zien is Kringloop van Marc de Roover, een houten ring die als een maaicirkel in het landschap ligt. Landgoed Anningahof opent jaarlijks de poorten voor een nieuwe editie van het beeldenpark. Doel: de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst tonen, van 1960 tot nu, van gevestigde namen tot nieuw talent.
21 mei t/m 26 oktober, Landgoed Anningahof, wo-zo 13-17.30 meer informatie