13 november 2023

Dit najaar neemt Maria Roosen Kasteel het Nijenhuis in Heino / Wijhe over. Voor de tentoonstelling ‘Roosen & Guests’ heeft ze kunstenaars van allerlei pluimage uitgenodigd om samen met haar de ruimtes en omgeving van het kasteel met nieuwe perspectieven te vullen. Haar hele carrière werkt Roosen al met andere makers samen om haar werken van glas, textiel of hout te realiseren. Iets wat ze zelf omschrijft als de 1 + 1 = 3 formule – samen wordt het altijd beter. Haar werk is het resultaat van een collectief proces, en die gedachte vormt nu het uitgangspunt voor deze tentoonstelling, waarbij nieuwe verbindingen worden gelegd, maar ook botsingen mogen ontstaan, tussen het werk van Roosen zelf, dat van haar gasten en de historische omgeving van het kasteel. In Het Nijenhuis ontstaat zo een tijdelijk, nieuw kunstcollectief. Bij haar uitnodigingen heeft Roosen bewust zowel naar jonge makers als naar generatiegenoten gekeken; wederzijdse inspiratie vormt de basis. Voor Museumtijdschrift nam MuseumTV een kijkje achter de schermen.

Over de kunstenaar
Kunstenaar Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) is bekend van haar zinnelijke glas­werken, zoals de trossen roze borsten die als rijp fruit in de tuin van Museum Arnhem liggen of penissen die als een wulps boeket uit een kan steken. Maar ze vervaardigt ook manshoge eenpersoonskapellen met het golvende silhouet van een matroesjka, waarvoor ze hele boomstammen onder handen neemt. Aan de basis van haar beelden, die vaak in de openbare ruimte te zien zijn, liggen ontwerpen die ze in aquarel uitvoert. De kunstenares woont en werkt in Arnhem.

Deze video is verschenen bij de rubriek ‘Een dag uit het leven van’ in Museumtijdschrift 6-2023 ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Roosen & Guests’ in Kasteel het Nijenhuis – Museum de Fundatie.

Maria Roosen met haar aquarel ‘Adem’, 2018