22 mei 2023

Theo Jansen studeerde aanvankelijk natuurkunde. Na het verlaten van de opleiding besloot hij kunstenaar te worden. Vanaf de jaren negentig maakt hij zogenoemde strandbeesten van elektriciteitsbuis, die hun energie ontlenen aan de wind. Zijn winteratelier, studio Ypenburg, is een kunstmatig strandje met een bouwkeet in Den Haag. Daar probeert hij ideeën uit en werkt hij aan nieuwe constructies. In de zomer trekt hij naar de kust om zijn nieuwste creatie uit te proberen. Van zijn twee strandbeestfamilies staat die van de zijwaarts bewegende dwarslopers in de zomer van 2023 aan de vooravond van een doorbraak. Voor Museumtijdschrift nam MuseumTV een kijkje in zijn Haagse atelier.

Over de kunstenaar
Theo Jansen (1948) is een in Nederland wonende en werkende kunstenaar-uitvinder. Hij kreeg diverse prijzen en zijn filmpjes van op de wind bewegende strandbeesten gaan regelmatig viraal. Op strandbeest.com staat een uitgebreide stamboom van alle species waaraan hij heeft gewerkt en nog altijd werkt.

Deze video is verschenen bij de rubriek ‘het atelier’ in Museumtijdschrift 4-2023 ter gelegenheid van de buitententoonstelling ‘Voorhout Monumentaal 2023′ in Den Haag.

Foto: Gert Jan van Rooij