5 juli 2023

Beeldhouwer Anne Wenzel is bekend van grootschalige beelden en installaties van keramiek. Thema’s als schoonheid en verval, macht en kwetsbaarheid en de symboliek van herdenken hebben haar bijzondere belangstelling. Zo werkt zij op moment van de video-opname aan een belangrijke opdracht, een razziamonument voor Rotterdam. Wenzel spreekt zich ook regelmatig uit over de positie van de kunstenaar. Voor haar tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam, in de zomer van 2023, kreeg zij na het winnen van een bokswedstrijd van toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso ‘carte blanche’ om een verdieping van het museum naar haar hand te zetten. Voor Museumtijdschrift nam MuseumTV een kijkje in haar atelier in Rotterdam.

Over de kunstenaar
Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) is een Duits-Nederlandse beeldhouwer. Haar monumentale, keramische beelden en installaties worden in binnen- en buitenland getoond en zijn aangekocht door meerdere musea. In de openbare ruimte maakte zij onder veel meer de fontein ‘Re-defining balance’ voor de Rechtbank in Zwolle. Haar solotentoonstelling ‘The Opaque Palace’ (2014) in TENT Rotterdam bestond uit ruimtevullende installaties van verschillende beelden van keramiek. Die beelden, zoals een bos met dennenbomen, gevallen kroonluchters en verwelkte bloemstukken, representeerden de vergane glorie van het keizerlijke Duitsland. Anne Wenzel woont en werkt in Rotterdam.

Deze video is verschenen bij het artikel ‘Knokken voor de kunst’ in Museumtijdschrift 5-2023 ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Carte Blanche (Fuck the Dictator)’ in Stedelijk Museum Schiedam.