‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ in het Drents Museum in Assen wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022!

De tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ van Drents Museum in Assen is met een ruime meerderheid van stemmen de winnaar en ontvangt € 10.000,-. Bijna 10.000 museumliefhebbers brachten hun stem uit.

Van links naar rechts: Harry Tupan, directeur Drents Museum, winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022; Mr Tigran Balayan, Ambassadeur van Armenië; Peter van Duinen, directeur Vrije Academie; Marti Huetink, directeur WBOOKS, uitgever van Museumtijdschrift en Cathelijne Broers, juryvoorzitter en directeur Prins Bernhard Cultuurfonds

Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift: “We zijn vereerd dat bijna 10.000 museumliefhebbers bij deze vierde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs hebben gestemd voor de Tentoonstelling van het Jaar. Dat ‘In de ban van de Ararat’ de overtuigende winnaar is geworden, geeft blijk van de bijzondere waardering die mensen hebben voor archeologie. Vanuit het nu oog in oog staan met een eeuwenoude cultuur met indrukwekkende objecten leidt tot nederigheid, verwondering en ontroering.”

Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum: “Heel bijzonder dat onze tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ heeft gewonnen. Het mooie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is dat het publiek kan stemmen. Wij beschouwen onszelf als het museum voor het publiek, we stellen de ervaring van de bezoeker in het museum centraal en niet de objecten.”

’In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’
Met ruime meerderheid is de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarbij zijn talrijk, maar wat bovenal werd gewaardeerd zijn de mooie presentatie, de heldere uitleg en de bijzondere kunstschatten. “Prachtige tentoonstelling van de eeuwenoude gebruiksvoorwerpen. En indrukwekkende en duidelijke uitleg van de geschiedenis.“ “Prachtige tentoonstelling, erg mooi ingericht met bijzondere kunstschatten. Geeft een goed beeld van de culturele historie van Armenië.“ “Boeiende tentoonstelling die prachtig is vormgegeven. Je waant je helemaal even in de oudheid met al die interessante stukken.” “Deze tentoonstelling bracht mij werkelijk in de ban van de Ararat en van Armenië.”

De top 3:
1: ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’, Drents Museum, Assen
2: ‘Artemisia. Vrouw & Macht’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
3. ‘Paula Rego’, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

De top 3 weerspiegelt de verschillende redenen waarom mensen graag musea bezoeken. Biedt een archeologietentoonstelling een zekere tijdloze verwondering, verdieping en schoonheid, de twee tentoonstellingen met bijzondere vrouwen in de hoofdrol sluiten aan bij de actualiteit. Vrouwelijke kunstenaars zijn lange tijd ondergewaardeerd gebleven en zijn aan een inhaalslag bezig. Dat zij wel degelijk indrukwekkende schilderijen maakten, is voor veel mensen een verrassing. Daarbij spreken ook de persoonlijke levens en verhalen van de vrouwelijke kunstenaars zeer tot de verbeelding.

Winnaars vorige edities Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs:

2018:  de tentoonstelling ‘Nineveh’, van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
2019: de tentoonstelling ‘Iran, Bakermat van de beschaving’, van 17 juni t/m 18 november 2018 te zien in het Drents Museum in Assen.
2020: geen verkiezing in verband met Corona
2021: de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’, 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 te zien in Kunstmuseum Den Haag
2022: de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’, 11 mei t/m 30 oktober 2022 te zien in Drents Museum Assen