‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ in het Drents Museum in Assen wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022!
Dinsdag 27 september 2022 is in Kunstmuseum Den Haag de winnaar bekendgemaakt van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ van Drents Museum in Assen is met een ruime meerderheid van stemmen de winnaar en ontvangt € 10.000,-. Bijna 10.000 museumliefhebbers brachten hun stem uit.
Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift: “We zijn vereerd dat bijna 10.000 museumliefhebbers bij deze vierde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs hebben gestemd voor de Tentoonstelling van het Jaar. Dat ‘In de ban van de Ararat’ de overtuigende winnaar is geworden, geeft blijk van de bijzondere waardering die mensen hebben voor archeologie. Vanuit het nu oog in oog staan met een eeuwenoude cultuur met indrukwekkende objecten leidt tot nederigheid, verwondering en ontroering.”
Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum: “Heel bijzonder dat onze tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ heeft gewonnen. Het mooie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is dat het publiek kan stemmen. Wij beschouwen onszelf als het museum voor het publiek, we stellen de ervaring van de bezoeker in het museum centraal en niet de objecten.” Lees hier het hele interview met Harry Tupan >
’In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’
Met ruime meerderheid is de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarbij zijn talrijk, maar wat bovenal werd gewaardeerd zijn de mooie presentatie, de heldere uitleg en de bijzondere kunstschatten.
“Prachtige tentoonstelling van de eeuwenoude gebruiksvoorwerpen. En indrukwekkende en duidelijke uitleg van de geschiedenis.“
“Prachtige tentoonstelling, erg mooi ingericht met bijzondere kunstschatten. Geeft een goed beeld van de culturele historie van Armenië.“
“Boeiende tentoonstelling die prachtig is vormgegeven. Je waant je helemaal even in de oudheid met al die interessante stukken.”
“Deze tentoonstelling bracht mij werkelijk in de ban van de Ararat en van Armenië.”
De top 3:
1: ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’, Drents Museum, Assen
2: ‘Artemisia. Vrouw & Macht’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
3. ‘Paula Rego’, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
De top 3 weerspiegelt de verschillende redenen waarom mensen graag musea bezoeken. Biedt een archeologietentoonstelling een zekere tijdloze verwondering, verdieping en schoonheid, de twee tentoonstellingen met bijzondere vrouwen in de hoofdrol sluiten aan bij de actualiteit. Vrouwelijke kunstenaars zijn lange tijd ondergewaardeerd gebleven en zijn aan een inhaalslag bezig. Dat zij wel degelijk indrukwekkende schilderijen maakten, is voor veel mensen een verrassing. Daarbij spreken ook de persoonlijke levens en verhalen van de vrouwelijke kunstenaars zeer tot de verbeelding.
Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt de 10 genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000. Editie 2022 liep van augustus 2021 tot en met juli 2022.
De 10 genomineerden
De tien genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 waren:
- ‘Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme’, Stedelijk Museum Amsterdam
- ‘Allart van Everdingen (1621-1675): Het ruige landschap’, Stedelijk Museum Alkmaar
- Natasja Kensmil: ‘A Poison Tree’, Kunsthal KAdE, Amersfoort
- ‘Artemisia. Vrouw & Macht’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
- ‘Vergeet me niet. Portretten van Dürer tot Sofonisba’, Rijksmuseum, Amsterdam
- ‘Paula Rego’, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
- ‘Rob Scholte – Reproductie verplicht’, Museum de Fundatie, Zwolle
- ‘Russische avant-garde | Revolutie in de kunst’, Hermitage Amsterdam
- ‘In de ban van de Ararat. Schatten uit het oude Armenië’, Drents Museum, Assen
- ‘Here We Are! Women in Design 1900 – Today’, Kunsthal, Rotterdam
Vakjury
De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.
Partners
De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en Kunstmuseum Den Haag.
Over Museumtijdschrift
Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, biedt een unieke mix uit het tentoonstellingsaanbod, van kunst tot erfgoed en design. Bij elk nummer verschijnt als bijlage de meest complete tentoonstellingsagenda van Nederland. www.museumtijdschrift.nl
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het Cultuurfonds bijzondere initiatieven en talent. www.cultuurfonds.nl
Over de Vrije Academie
De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst en cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. www.vrijeacademie.nl
Over SRC Reizen
SRC Reizen is al 37 jaar dé reisorganisatie voor culturele reizen. Vakanties worden begeleid door de beste reisleiders en plaatselijke gidsen. www.src-reizen.nl
Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij is de loterij voor behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen: bij de VriendenLoterij speelt u mee voor wat u raakt. In 2021 werd de BankGiro Loterij met de VriendenLoterij samengevoegd, wat ervoor zorgde dat de nieuwe VriendenLoterij over 2021 bijna 134 miljoen euro aan goede doelen kon schenken. www.vriendenloterij.nl
Over Kunstmuseum Den Haag
Kunstmuseum Den Haag staat bekend om zijn toonaangevende collectie moderne en hedendaagse kunst, mode en toegepaste kunst. Met maar liefst driehonderd van zijn kunstwerken is het bovendien de internationale thuishaven van Piet Mondriaan. www.kunstmuseum.nl