21 augustus 2023

Philippe Hondelink uit Groningen verzamelde ruim dertig jaar alles wat met Vroom & Dreesmann te maken had. Van speldendoosjes en schoolagenda’s tot kassa’s en personeelskleding uit de afgelopen honderdtwintig jaar, uiteindelijk kwam de V&D-historicus tot 3500 objecten die de geschiedenis van de warenhuisketen vertellen.
Onlangs heeft het Nederlands Openluchtmuseum de collectie aangekocht. Conservator Tim Smeets is erg blij met de aanwinsten. “We kennen de winkel allemaal. Het is de plek waar veel mensen voor het eerst op een roltrap hebben gestaan. Waar we kennis maakten met het concept ‘warenhuis’. Doordat hij al begon met verzamelen toen hij nog bij de V&D werkte, heeft hij spullen verzameld die het dagelijks leven van de afgelopen decennia laten zien.”
Er waren maar liefst drie verhuiswagens nodig om alle voorwerpen naar het museumdepot te brengen. Hier wordt elk object schoongemaakt, nagekeken en voorzien van een inventarisnummer. Het museum is voornemens om de collectie te gebruiken voor een mini-warenhuis en een tentoonstelling over de grote rol die het warenhuis heeft gespeeld in het dagelijks leven.

Bron: Nederlands Openluchtmuseum, NRC, Omroep Gelderland

Een instructiebord voor V&D-personeel ‘Toon een vriendelijk gezicht’
Dekbedset, Vendorama, foto: Dieuwertje Bravenboer