15 augustus 2023

Het werk van de 17de-eeuwse Amersfoortse meester Mathias Withoos hangt in Museum Flehite weer zij aan zij met de onlangs gerestaureerde schilderijen van zijn leerling Caspar van Wittel. Withoos (1627-1703) onderwees Van Wittel (1653-1736) in Amersfoort in het schildersvak en het maken van stadsgezichten. Het is niet ondenkbaar dat beiden werkten aan ‘Gezicht op Amersfoort’, met ruim twee bij vier meter een van de grootste stadsgezichten van Nederland.

Mathias Withoos, 'Gezicht op Amersfoort', 1671
Caspar van Wittel, 'Zicht op de Tiber in Rome met de Engelenburcht', 1714

Vedutisme
Leerling Van Wittel trok naar Italië en ontpopte zich onder de naam Vanvitelli tot de grondlegger van het zogeheten vedutisme, gedetailleerde schilderijen van een stadsgezicht of ander vergezicht. In 2022 lukte het Museum Flehite twee Italiaanse stadsgezichten van Van Wittel te verwerven. ‘Zicht op de Tiber in Rome met de Engelenburcht’ en ‘Zicht op de Darsena in Napels’, beide uit 1714, verlieten onlangs het restauratieatelier en zijn nu weer in volle pracht te bewonderen in de vaste presentatie van Museum Flehite. Daar hangt ook het enorme ‘Gezicht op Amersfoort’, waaraan tot nog toe alleen de naam van leermeester Withoos is verbonden.

Hedendaagse stadsgezichten
De schilderijen van de Amersfoortse meesterschilders worden in Museum Flehite geflankeerd door het werk van hedendaags fotograaf en vedutist Hans Wilschut (1966). Hij liet zich door Caspar Van Wittel inspireren en vertrok ook naar Napels. Daar legde hij vanuit het standpunt van Van Wittel het havengezicht vast in al haar schoonheid. De karakteristieke wolkenluchten blijken door de eeuwen heen onveranderd gebleven.

Beide werken van Caspar van Wittel zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stichting Het ‘Meyjes-Fonds’, haar Themafonds 18de-eeuwse schilderkunst en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, de Turing Foundation, de Oudheidkundige Vereniging Flehite/Fonds Bos, de Vrienden van Van Wittel en het Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse.

De restauratie van ‘Gezicht op Amersfoort’ van Mathias Withoos is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, het K.F. Hein Fonds, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort.

Bron en beeld: persbericht Museum Flehite