27 juli 2023

Benno Tempel (1972) neemt afscheid van Kunstmuseum Den Haag. Hij wordt op 1 november 2023 algemeen directeur van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Tempel was bijna vijftien jaar directeur van het Kunstmuseum, waaronder ook Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis vallen. Onder zijn leiding groeide het museum uit tot het best bezochte kunstmuseum van Nederland buiten Amsterdam

Foto: Robin de Puy

Tempel organiseerde veel tentoonstellingen en verrijkte de collectie – en daarmee de Collectie Nederland – met spraakmakende aankopen van kunstenaars als Louise Bourgeois, Max Beckmann, Paula Rego, Nalini Malani en vele anderen. Het Kunstmuseum en de daarbij behorende instellingen wisten doorlopend een gevarieerd tentoonstellingsprogramma te bieden, waarin moderne en hedendaagse kunst, fotografie, mode, toegepaste kunst en vormgeving gelijktijdig te zien zijn. Ook initieerde Tempel de permanente opstellingen ‘Mondriaan en De Stijl’ en ‘Het Wonder van Delfts Blauw’.

Naamswijziging
In 2014 werd onder zijn directoraat de centrale binnentuin van het museum getransformeerd tot Tuinzaal, die op een bijzondere manier versmelt met de architectuur van H.P. Berlage. Ook durfde Tempel het aan om de naamswijziging van het museum in gang te zetten; In 2020 veranderde de naam Gemeentemuseum Den Haag in Kunstmuseum Den Haag. Een naam die duidelijk maakt waar het museum voor staat, namelijk hét museum voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst in Den Haag.

Benno Tempel: “Ik heb een prachtige tijd gehad in het Kunstmuseum en ben er trots op dat ik samen met het team in lijn met de geschiedenis van het museum de nadruk heb kunnen leggen op een actief tentoonstellingsprogramma en een aankoopbeleid dat het museum voor de komende decennia richting geeft. Met een sterk team en veelbelovende tentoonstellingen in het vooruitzicht laat ik het Kunstmuseum in goede handen achter.”

Hij kijkt uit naar zijn overstap: “Het Kröller-Müller Museum is meer dan een museum. De ligging in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin maken het tot een grandioze plek waar natuur, kunst en architectuur een samenspel aangaan. De avontuurlijke collectie spreekt mij zeer aan, en ik zou dat avontuurlijke graag delen met het publiek.”

Bron: Persbericht Kunstmuseum Den Haag