24 juni 2024

Het Drents Museum in Assen heeft een sleutelwerk in het vroege oeuvre van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. De aquarel Landschap met een boerderij was het enige Drentse werk in een privécollectie waarvan de verblijfplaats bekend is en dat nog op de markt kon komen. De aquarel verbleef 40 jaar in een Canadese familiecollectie en is zelden getoond. Van Gogh schildert het werk in 1883 tijdens zijn verblijf in Drenthe. 

Vincent van Gogh, 'Landschap met een boerderij', 1883

Op zoek naar een eigen stijl
In Drenthe schildert Vincent van Gogh figuren, boerenhuizen en turfbulten in schril contrast met het kale landschap, tegen de ondergaande zon. Hij bezoekt Hoogeveen, Nieuw- Amsterdam/Veenoord en Zweeloo. Zwoegend met vorm, verf en licht, zoekt hij naar een eigen stijl. Van Gogh werkt niet vaak met aquarelverf, maar om de kleur en de sfeer van het natte herfstlandschap weer te geven, is het de perfecte techniek. Met de aankoop van dit bijzondere werk heeft het Drents Museum drie Van Goghs in de collectie.

Periode vol inspiratie en kleur
De drie maanden die Van Gogh in Drenthe doorbrengt zijn belangrijker voor zijn ontwikkeling dan tot nu toe gedacht werd. ‘De aquarel breekt met de gedachte dat de Drentse tijd donker en van weinig betekenis was. Het laat zien dat het hier juist gaat om een periode vol inspiratie, kleur en belofte’, concludeert Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum.

Bron: Drents Museum