26 augustus 2024
KIJKTIP | Wat doe je als verzamelaar wanneer je laatste levensfase in zicht komt? Verkoop je de boel, richt je een eigen museum op of schenk je je collectie aan een geliefd museum met zicht op een vorm van onsterfelijkheid? Regisseur Oeke Hoogendijk, onder meer bekend van de documentaires Het Nieuwe Rijksmuseum (2008/2013) en Mijn Rembrandt (2019), volgde twee echtparen in deze situatie.
Rijk geworden in de beleggingswereld hebben beide in de loop van hun leven een exquise verzameling bijeengebracht van zeventiende-eeuwse Hollandse en Vlaamse meesters, met onder meer Van Ruisdael, Steen, Cuyp, Hals en Saenredam. Het gaat om het Nederlands-Belgische, in de Verenigde Staten wonende echtpaar De Mol van Otterloo en het bevriende Amerikaanse echtpaar Weatherbie. Beide laven zich aan de topstukken, die overal in huis aan de wanden hangen. “Ze zijn er altijd voor je als je thuiskomt van een zware dag op kantoor”, zegt Susan Weatherbie over hun collectie.
De documentaire concentreert zich aanvankelijk op de liefde voor de kunst en de tamelijk grenzeloze verzameldrift, waarna de kwestie van de nalatenschap op de proppen komt. Uiteindelijk geven beide echtparen hun collectie tegelijkertijd aan het Museum of Fine Arts in Boston en verhuizen de stukken, met lege wanden als gevolg. “Beter met de warme hand geven, dan met de koude”, zegt Rose-Marie De Mol van Otterloo. Na de grote gift stort het Nederlandse echtpaar zich gretig op nieuwe verzamelobjecten, het lijkt naast liefde ook op verslaving. Een aanrader, dit spannende, dicht op de huid gefilmde verzamelaarsportret.
‘Made in Holland – De grote gift’ wordt op dinsdag 3 september om 22.40 uur uitgezonden op NPO 2, in ‘Het Uur van de Wolf’.