21 mei 2024

Ga je trouwen, ben je geslaagd, krijg je een baby, ben je jarig of heb je iets anders te vieren? Het LAM museum en kunstenaar Elise ‘t Hart komen graag op jouw feestje. Voor een groot geluidskunstwerk zijn het LAM museum en de kunstenaar op zoek naar het geluid van feest. Denk aan het kraken van een beschuit met muisjes, het aansteken van de kaarsjes op je taart, het ontkurken van de champagne of het leegdrukken van de fles voor dat laatste beetje fritessaus. De komende maanden verzamelen het LAM museum en Elise ’t Hart de feestgeluiden. De kunstenaar verwerkt de feestfragmenten tot een installatie die vanaf de kerstvakantie in het LAM museum te beleven is.

Iedereen heeft ze en iedereen maakt ze: foto’s van de jarige die de kaarsjes uitblaast, foto’s van de familie aan het kerstdiner, en eindeloos veel foto’s van het bruidspaar dat de taart aansnijdt. Gek, vindt kunstenaar Elise ’t Hart. Veel raker zijn de geluiden. Net als geuren, brengen geluiden je meteen terug naar voorbije momenten. Als kunstenaar wil Elise ’t Hart alledaags geluid een podium geven. Ze bouwde de afgelopen jaren aan een grote verzameling geluiden: het Instituut voor Huisgeluid, waar piepende faxen, schuifelden sloffen, startende teamsvergaderingen en stomende koffieapparaten te horen zijn. Samen met het LAM museum start ze nu een nieuw hoofdstuk en een nieuwe verzameling: het geluid van feest in Nederland. Van de verzameling feestgeluiden maakt kunstenaar Elise ’t Hart een compositie: ‘Ik schilder met geluid waardoor iets alledaags een kunstwerk wordt.’ Het werk wordt onderdeel van de collectie van het LAM museum.

In de komende weken komt het LAM museum graag naar borrels, bruiloften en andere feestgelegenheden om samen met de gasten hun typerende geluid vast te leggen. Uitnodigen kan via info@lammuseum.nl.

Zélf een feestgeluid uploaden kan ook:
Kies een geluid dat iets te maken heeft met eten, drinken of winkelen – het thema van de collectie van het LAM museum
Maak een liggende video van maximaal 1 minuut met daarop het feestgeluid
Upload het filmpje met feestgeluid via www.instituutvoorhuisgeluid.nl/hetgeluidvanfeest

Bron en beeld: Persbericht museum Lam