28 augustus 2023

De 37e editie van Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op 8 en 9 september en heeft als thema ‘Levend Erfgoed’. Op vijfduizend locaties door heel Nederland kun je niet alleen de gebruikelijke gebouwen bezoeken, maar je ook onderdompelen in dat wat immaterieel erfgoed wordt genoemd: ambachten, tradities, vertelculturen en meer. Museumtijdschrift geeft tips voor een inspirerend weekend waarin je je kunt laten verrassen door een nieuwe kijk op dat wat bewaard moet worden voor de toekomst.

In Breda probeert men slapend erfgoed tot leven te wekken in een heus doolhof. Kunst, muziek en theater vertellen hier het verhaal van het Speelhuis, dat van 1624 tot 1824 op deze plek als jachthuis voor de Nassaus functioneerde. In dezelfde stad is er een Living Statues Festival georganiseerd, waar de traditie van levende standbeelden gevierd wordt. Samen verbeelden ze verhalen uit de geschiedenis van Breda.

Over meer daadwerkelijk levend erfgoed gesproken: in Spijkenisse kun je een wandeling volgen langs bekende en oude bomen. Ook worden er veel (moes)tuinen met geschiedenis opengesteld, zoals Siertuin Gooilust, waar tuinierders je alles vertellen over de groeiende tuin van toen en nu. Voor een kijkje in de keuken bij de experts die erfgoed levend proberen te behouden kun je naar Den Haag, waar het Binnenhof speciaal voor Open Monumentendag weer even opent voor publiek. Je kunt een blik werpen op de restauraties en de archeologische vondsten bekijken die bij de verbouwing zijn gevonden. Archeologen en restaurateurs zijn aanwezig om uitleg te geven over de vorderende bouw en de geschiedenis van het Binnenhof. Vanwege de verwachte belangstelling is reserveren hier noodzakelijk.

Bekijk het volledige programma op www.openmonumentendag.nl.

Kunstwerk van Krijn de Koning op Landgoed de Braak in Paterswolde