1 november 2023

Het De Pont museum in Tilburg heeft met dank aan een genereuze schenking van kunstenaar Marlene Dumas een essentieel werk van de Nederlandse schilder René Daniëls aan kunnen kopen. Het schilderij ‘Lentebloesem’ uit 1987 bevond zich lange tijd in een privécollectie in Zwitserland en is nu voor iedereen te zien. Het is het eerste schilderij van René Daniëls in de collectie van het museum, dat drie schilderijen in langdurig bruikleen heeft.

René Daniëls, ‘Lentebloesem’, 1987, coll. De Pont museum, Tilburg

Inspiratiebron zonder vervaldatum
De Pont directeur Martijn van Nieuwenhuyzen: “Met ‘Lentebloesem’ heeft De Pont een sleutelwerk van René Daniëls verworven. Het schilderij is het eerste in een reeks waarin de kunstenaar reflecteert op zijn eigen oeuvre en op de praktijk van het maken van tentoonstellingen. Hij doet dit via een motief dat hij in ‘Lentebloesem’ twaalf keer in groene verf op een witte ondergrond herhaalt, het ‘vlinderstrikje’ – een beeld dat zowel associaties oproept met een kleding-accessoire als met het perspectivische aanzicht van een museumzaal. Het is fantastisch dat dit belangrijke werk van één van de bekendste levende Nederlandse schilders weer publiek toegankelijk is dankzij het gebaar van een collega-kunstenaar.”
Marlene Dumas: “Het is een voorrecht te mogen bijdragen aan de verwerving van een schitterend werk van de belangrijkste schilder van mijn generatie door een Nederlands museum. René Daniëls heeft een onvergelijkbare eigen schilderkunstige beeldtaal ontwikkeld. De Pont heeft prachtige tentoonstellingen van René gemaakt, maar het museum miste een schilderij in de vaste collectie. René gaf veel onvoorwaardelijke steun aan mij en andere jonge kunstenaars en bleef een inspiratiebron zonder vervaldatum. Dit is een kleine dankbetuiging.”

René Daniëls
René Daniëls (Eindhoven, 23 mei 1950) is een Nederlandse kunstenaar die in de jaren tachtig internationaal succesvol was. Daniëls liet zich inspireren door de punktijd en schilderde alledaagse objecten als grammofoonplaten, boekenkasten en camera’s. Het ‘vlinderstrikje’ werd zijn handelsmerk. In 1987 werd hij getroffen door een hersenbloeding; sinds 2007 tekent hij weer en schildert hij doeken op klein formaat.

Bron en beeld: persbericht De Pont