De schilders van licht, John Constable, sprookjesachtige keramiek. Ook deze nazomer bieden de musea een boeiend tentoonstellingsprogramma. U leest en ziet het in het nieuwe nummer van Museumtijdschrift!

Op de cover: een van de jachthonden van William Wegman. Bij toeval ontdekte deze Amerikaanse kunstenaar dat zijn hond het heerlijk vindt om een taak te krijgen. Zijn bijzondere foto’s zijn eigenlijk ademende sculpturen, schrijft Stefan Kuiper ter gelegenheid van zijn overzicht in het Fotomuseum Den Haag.

Ondanks de aanhoudende onzekerheid is het de musea gelukt om bewonderenswaardig veel spannends te laten zien. Sommige musea, zoals de Princessehof in Leeuwarden, presenteren internationale keramiektalenten in de tentoonstelling ‘Human After All’. Andere musea nemen een duik in de eigen collectie. Zo wijdt Singer Laren een spetterende presentatie aan de ontdekking van het licht.

Kunstenaars zijn over het algemeen buitenbeentjes, onafhankelijke geesten. Zij komen in dit nummer rijkelijk aan bod. Van de grootmeester van de romantiek John Constable in het Teylers Museum tot de realistische schilderijen van Olphaert den Otter in Museum Belvédère, een ode aan schoonheid op het eerste gezicht. Maar net als in de kleurvlakken van Ger Lataster, te zien in het Bonnefanten, gaat bij Den Otter onder de oppervlakte een groot engagement schuil.

Met een breed scala aan verhalen over kunstenaars van vroeger en nu, én met de column van Oek de Jong is Museumtijdschrift als vanouds uw rots in de branding.

Museumtijdschrift 6! Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 8 september te koop in de winkel.