6 maart 2024

Op zondag 10 maart 2024 opent Zijne Majesteit de Koning het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. De opening wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1, van 11.45 tot 13.10 uur. ’s Avonds kun je de terugblik kijken op NPO2 vanaf 19.15 uur.

Nationaal Holocaustmuseum, foto Thijs Wolzak
Nationaal Holocaustmuseum, foto: Thijs Wolzak

In Museumtijdschrift nummer 2 staat een uitgebreid artikel over het wat en het waarom van het nieuwe museum. Auteur Jaron Beekes citeert Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier waarvan het nieuwe museum deel uitmaakt: “We zitten in een tijdsgewricht waarin de overlevenden langzamerhand verdwijnen. Hun verhalen levend houden was een van de belangrijkste prikkels om nu dit museum te openen. Daarnaast willen we tegenwicht bieden aan antisemitische tendensen in de maatschappij. Maar de belangrijkste reden luidt simpelweg: omdat het er nog niet was. In het Anne Frank Huis, in Vught of in Westerbork fungeert de geschiedenis van de Shoah, ofwel de Holocaust, als context bij de specifieke gebeurtenissen op die plekken. Nergens werd het volledige verhaal verteld.”

Lees het hele artikel in Museumtijdschrift #2-2024.

Meer zien? Vanaf 22 maart kun je een video kijken over het nieuwe museum in ons digitale magazine Museumtijdschrift+ (gratis voor abonnees) 

Bron: NOS
Beeld: Nationaal Holocaustmuseum, foto: Thijs Wolzak