10 oktober 2023

Opmerkelijk nieuws: niemand minder dan Donald Duck, Mickey Mouse en Pokémon hebben onlangs hun intrede gedaan in de Nederlandse kunstwereld. Op zoek naar een jongere doelgroep is het Van Gogh Museum een samenwerking aangegaan met Pokémon. Zo is er in het museum een tentoonstelling te zien met schilderijen waarop Pikachu met grijze vilthoed is verbeeld als Vincent van Gogh en Sunflora onderdeel uitmaakt van de wereldberoemde zonnebloemen. Het publiek lijkt echter meer interesse te hebben in de Pokémonkaarten die het museum uitdeelt aan elke bezoeker die de Pokémon-speurtocht heeft voltooid. Zo blijken de kaarten vooral populair onder jongeren en volwassenen die meerdere malen per dag het museum binnengaan om de kaarten te bemachtigen en voor honderden euro’s doorverkopen op Marktplaats en eBay.
Ook het Rijksmuseum probeert deze maand een jonger publiek aan zich te binden met Disney als publiekstrekker. Een Mickey Mouse-boekje met zoekopdrachten helpt kinderen op weg door de museumzalen en er zijn workshops die je deze keer niet leren tekenen als Rembrandt of Vermeer, maar als Walt Disney.

Pikachu geïnspireerd op ‘Zelfportret met grijze vilthoed’, 2022, Naoyo Kimura, © 2023 Pokémon / Nintendo / Creatures / Game Freak (links) en Vincent van Gogh, ‘Zelfportret met grijze vilthoed’, 1887, Van Gogh Museum (rechts)