6 september 2023

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het college van B en W niet garant wil staan voor het Cobra Museum. Dit besluit zet de toekomst van het museum in Amstelveen direct op de tocht. Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor de Amstelveense gemeenschap. In het licht van deze situatie doet het Cobra Museum een dringende oproep aan de gemeenteraad en het college van B en W om samen te blijven werken aan het vinden van een oplossing om zo het voortbestaan van het museum en zijn bijdrage aan Amstelveen te verzekeren.

Zaaloverzicht van de tentoonstelling ‘Grenzeloos en vrij’, foto: Peter Tijhuis

Dit jaar viert het museum dat 75 jaar geleden de Cobra-beweging is opgericht met een programma van bijzondere tentoonstellingen. Door de coronacrisis heeft het Cobra Museum ingeteerd op haar reserves. Voor het tijdelijke financiële tekort heeft het museum een oplossing gevonden via een kredietfaciliteit bij een reguliere bank. Die kent de logische voorwaarde van een kredietgarantie van de gemeente Amstelveen. Vandaag heeft het huidige college van B en W besloten om niet garant te staan voor het museum. Dit betekent dat het Cobra Museum niet kan voldoen aan de voorwaarden voor een overbruggingskrediet bij haar bank. Dat zet de continuïteit van het museum in Amstelveen op de tocht.

In de afgelopen periode is het Cobra Museum regelmatig in gesprek geweest met de gemeente over de invulling en financiering van het Cobra museum. Er is hard gewerkt om het museum nog toegankelijker te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Zo is het museum gestart met de Cobra Academy voor Amstelveense jongeren (17-25 jaar) en het Cobra Kindermuseum. Sinds dit jaar is daarnaast toegang tot het museum op woensdag gratis voor alle inwoners van Amstelveen.

Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Samen met medestanders acteur, schilder, documentairemaker Jeroen Krabbé, oud wethouder financiën & cultuur Amstelveen VVD en mede-oprichter Cobra Museum Piet van den Heuvel en vrijwillige publieksmedewerker Daniëlle de Kluijver is er bevlogen ingesproken tijdens het openbare raadsgesprek. Samen met het museum doen zij een dringende oproep aan de gemeenteraad en het college van B en W om samen te blijven werken aan het vinden van een oplossing om zo het voortbestaan van het museum en zijn bijdrage aan Amstelveen te verzekeren.

Bron: persbericht Cobra Museum