15 mei 2024

Dit najaar brengt het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk vandaan? Een van de getoonde topstukken is de trouwjurk van Koningin Máxima, van het Italiaanse modehuis Valentino. Er wordt nog gezocht naar een jurk uit Ron’s Honeymoonquiz.

Trouwfoto van Koningin Máxima in een ontwerp van Valentino, 2002, mikado-zijde, privécollectie (foto: RVD/Jeroen van der Meyde)

In de tentoonstelling wordt voor het eerst een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In ‘Ja, ik wil!’ vergaap je je aan zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau.

Máxima
De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema’s als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat. Een van de topstukken uit de tentoonstelling is de trouwjurk van Koningin Máxima, waarin ze op 2 februari 2002 het jawoord gaf aan (toen) prins Willem-Alexander. Het Italiaanse modehuis Valentino creëerde voor de prinses een ivoorkleurige mikadozijden jurk met lange mouwen, een opstaande hals en een vijf meter lange sleep.

Ron's Honeymoonquiz (beeld: ANP Kippa)

Oproep: Honeymoonquiz-jurk gezocht
Om de tentoonstelling compleet te maken, is het Fries Museum nog op zoek naar één jurk: een trouwjurk uit het programma Ron’s Honeymoonquiz (TROS/RTL4, 1987-1996). Het programma droeg bij aan de populariteit van de lange witte trouwjurk, al kreeg de nadruk op dit type jurk ook kritiek: ‘Van de 95.000 bruiden die jaarlijks in Nederland hun ja-woord geven, onttrekt slechts een enkeling zich aan de dictatuur van de geijkte trouwjapon. (…) De ontwerpers kunnen bedenken wat ze willen, de doorsnee Hollandse bruid laat zich niet vermurwen’, schrijft journalist Marie-Catrien van Deijck in 1993 in het Algemeen Dagblad. Wie aan het programma heeft deelgenomen en haar jurk wil uitlenen, kan contact opnemen met het museum via communicatie@friesmuseum.nl o.v.v. ‘trouwjurk’.

‘Ja, ik wil!’ is van 14 september 2024 tot en met 16 februari 2025 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Bron en beeld: Fries Museum