26 maart 2024

Dit jaar bestaat het AVROTROS tv-programma Tussen Kunst en Kitsch 40 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseert Museum MORE-Kasteel Ruurlo in samenwerking met AVROTROS een unieke tentoonstelling. Maar liefst 75 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma zullen te zien zijn in Kasteel Ruurlo. Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van prachtig eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis. De tentoonstelling is te zien van 4 juni t/m 3 november 2024.

En…wat is het waard? Deze vraag is al duizenden keren uitgesproken in de 40-jarige geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch. Maar die ene zin blijft spannend. De eigenaren leven secondenlang tussen hoop en vrees over de waarde van hun object. Tijdens het moment suprême is iedere denkbare emotie van de gezichten af te lezen. Is het nep of echt? Is het puntgaaf of aangetast? Bezoekers en tv-kijkers raden, gokken en leven mee. Als de expert zijn of haar oordeel eindelijk uitspreekt volgt verbazing, opluchting, ongeloof of helaas ontgoocheling. Het gaat immers vaak niet om geld maar om gevoelswaarde. Achter elk voorwerp schuilt een uniek, persoonlijk verhaal.

Die band tussen object en mens zal voelbaar zijn in de tentoonstelling. Op de bovenverdieping van Kasteel Ruurlo worden tientallen voorwerpen gegroepeerd in themakamers zoals die in het kasteel geweest hadden kunnen zijn: een speelkamer, eetzaal, bibliotheek, slaapkamer en bijvoorbeeld een Wunderkammer. Aan wanden en in vitrines kun je familie-erfstukken, zoldervondsten en rommelmarkt-koopjes ontdekken. Naast een ets van Rembrandt, glanzend zilverwerk, teer glas, porselein en aardewerk en exotische wapens zullen ook weinig kostbare ‘gewone’ dingen tentoongesteld worden. Zoals gebruiksvoorwerpen die onverwacht zeldzaam bleken. Denk aan een oude gemaksdoos (een soort houten wc-pot) die men vroeger aan tafel zette zodat je de maaltijd niet hoefde te missen bij ‘aandrang’. Er zijn ook objecten te bewonderen die op bijzondere wijze in handen zijn gekomen van de huidige bezitters. Zo tonen we een gouden vanity box, waarvan de eigenaresse het wilde gebruiken als draagbaar asbakje. We laten een eeuwenoud Getijdenboek zien, gekocht door een man tijdens een goedkope kampeervakantie die zo een stuk duurder uitpakte. En uit een erfenis van een grootvader dook een ivoren doosje op. Na opening onthult zich een grappig pornografisch miniatuurschilderijtje. Andere highlights in de tentoonstelling zijn onder meer een Russische Brolin-broche, een Romeinse fallus-amulet, bijzondere zilveren theedoosjes, een compleet Meissen servies, een 5-meterlange Japanse erotische Shunga-schildering en een familieportret toegeschreven aan schilder Adriaan de Lelie.

Dankzij de makers en experts van het tv-programma zijn veel eigenaren opgespoord die hun objecten inbrachten tijdens de tv-opnames. Ruim 75 particulieren bleken bereid hun bezit ter beschikking te stellen voor deze jubileumtentoonstelling. Artistiek directeur van Museum MORE & Kasteel Ruurlo Maite van Dijk cureert de tentoonstelling, Maarten Spruyt is verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp en Nikki van Onna verzorgt het grafisch design. De AVROTROS en het team van Tussen Kunst en Kitsch onder leiding van eindredacteur Dorette Kuipers hebben hun onmisbare steun en input gegeven bij het samenstellen van de expositie in Kasteel Ruurlo. Het tv-programma trekt gemiddeld 1,5 miljoen kijkers per aflevering en wordt vanaf het najaar van 2024 weer uitgezonden.

Bron: Persbericht Museum More

Foto: Eline Bon