4 oktober 2023

‘Het Vermeer-project’ in het Rijksmuseum, Amsterdam en Museum Prinsenhof Delft wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023

Woensdag 4 oktober 2023 is in het Drents Museum in Assen de winnaar bekendgemaakt van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Van links naar rechts: Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift; Peter van Duinen, directeur Vrije Academie, Cathelijne Broers, juryvoorzitter en directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, Pieter Roelofs, medesamensteller van ‘Vermeer’ in het Rijkmuseum, Amsterdam

‘Het Vermeer-project’, bestaande uit de tentoonstellingen ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum, Amsterdam en ‘Het Delft van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft, is met een meerderheid van stemmen de winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 en ontvangt € 10.000,-. Met ruim 12.000 museumliefhebbers die hun stem uitbrachten, is sprake van een bijzonder succesvolle jubileumeditie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs. Bedankt als jij je stem hebt uitgebracht!

Het Vermeer-project
Met een meerderheid is ‘Het Vermeer-project’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarvoor liepen uiteen. Dat er zoveel schilderijen van Vermeer tegelijkertijd waren te bewonderen, werd buitengewoon gewaardeerd, een ‘once-in-a-lifetime experience’. Daarbij vulden de tentoonstellingen elkaar volgens de stemmers naadloos aan. In het Rijksmuseum heerste de kunsthistorische blik, in Museum Prinsenhof Delft kwam Vermeer echt tot leven. Ook de zorgvuldigheid waarmee beide tentoonstellingen zijn gemaakt en de inrichting werden geprezen.

Een greep uit de citaten bij de stemmen:

“De vele prachtige schilderijen van Vermeer bij elkaar gebracht, was een unieke kans om je te wentelen in al deze grootse werken van ongekende schoonheid. Ik kon er niet genoeg van krijgen, wat een cadeau om dit mee te maken.”

“Het Vermeer-project. Fantastisch dat het is gelukt om zoveel werken van Vermeer bij elkaar te krijgen. Dat geeft een goede indruk over zijn vaardigheden en leven.”

“Deze rijke tentoonstelling in fraai ingerichte zalen geeft een goed beeld van de tijd waarin Vermeer leefde. Daarnaast spreekt de expositie tot de verbeelding in Delft met zijn historische straatjes en uitzichten. Wij hebben ervan genoten.”

Interview met de winnaars van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023

De vijfde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is met een meerderheid van stemmen gewonnen door het Vermeer-project.  Pieter Roelofs, medesamensteller van ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum, Amsterdam, en Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, over deze publiekserkenning en over hun bijzondere samenwerking.

Een korte impressie van deze enerverende middag: