19 december 2023

Het versturen van een digitale kerstgroet via WhatsApp wordt steeds populairder, maar er waren tijden dat Nederlanders meer dan tweehonderd miljoen kerstkaarten per jaar verstuurden. Deze traditie gaat dan ook al terug tot in de Middeleeuwen, toen Europese adel elkaar houtsnijwerken schonk met afbeeldingen van religieuze kersttaferelen. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw werd het kopen en versturen van een kerstgroet toegankelijk voor een breder publiek, toen de Amerikaanse drukker Louis Prang massaal kerstkaarten ging produceren.
Het Van Eesteren Museum toont nu hoe de belangrijke Britse architect Alison Smithson haar creativiteit vierde met de artistieke kerstkaarten die ze tijdens haar carrière maakte. Alle ontwerpen gingen een verbinding aan met haar gebouwen, waaronder het socialewoningbouwproject Robin Hood Gardens in Londen.
Op het einde van haar leven had Smithson een reeks tentoonstellingen rond het thema kerst gepland, waarbij telkens één element van de kerstviering werd uitgelicht. In verband met haar overlijden werd uitgerekend de tentoonstelling over kerstkaarten nooit uitgevoerd, reden voor het van Eesteren Museum om al haar kerstkaarten vanaf 1976 te laten zien.