5 juni 2023

Het belooft elk jaar een ware ontdekkingstocht; het weekend, of in dit geval, de twee weekenden waarin de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam haar atelierdeuren openzet. Dit jaar is werk te zien van 48 jonge, professionele kunstenaars, afkomstig uit alle windstreken, van Mexico tot Kenia en van de Verenigde Staten tot Nederland. Wie een efficiënt rondje wil lopen, komt bedrogen uit. Gegeven de immer lastige plattegrond van de voormalige kavaleriekazerne is rustig dwalen het devies. Deze editie van de open studio’s is doordrenkt van urgente thema’s, zoals de manier waarop wij omgaan met de aarde. Maar ook de behoefte aan spiritualiteit en houvast komt voorbij. Echt lekker schilderen is er anno 2023 niet meer bij op de Rijksakademie, een enkeling zoekt naar een vorm van kleurige abstractie.

Atelier Juan Arturo García, nummer 1

Het indrukwekkendste atelier is wat ons betreft dat van de Mexicaan Juan Arturo García (nummer 1). Diens film ‘Time, displaced’ is een verzonnen verhaal over de tijd die in een kerncentrale in Colombia elk jaar een seconde wordt stilgezet. Dat de beeldschone en oeroude aarde de menselijke interventie niet pikt en in opstand zal komen, is duidelijk maar wanneer het grommende monster gaat ontploffen, is onduidelijk.

Atelier Agnes Waruguru, nummer 30

Zeker de moeite waard: het atelier van de Keniaanse Agnes Waruguru, vol beschilderde doeken en kleine rouwmonumentjes ter herinnering van dat wat verdwenen is (nummer 30). Selma Selman, uit Bosnië en Herzegovina, maakt van vrouwen helden en probeert om uit oude computers goud te winnen teneinde de armoede in haar dorp te bestrijden (nummer 34).

Atelier Cihad Caner, nummer 40

Ook de politiek geladen film van de Turks-Nederlandse Cihad Caner in atelier nummer 40 maakt indruk, al is het maar omdat het een totaal ander beeld geeft van een vergeten opstand uit 1972 in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, bezien vanuit de destijds betrokken en niet-gehoorde gastarbeiders.

Atelier van Lisette de Greeuw, nummer 47

Rijksakademie Open Studios 2023, Sarphatistraat 470, Amsterdam, 2e weekend: do 8 t/m za 10 juni, 12-19 uur, zo 11 juni 12-17 uur, toegang € 10,00, tickets alleen online, rijksakademie.nl

Hoofdbeeld: Atelier van Annelies Kamen, nummer 35