5 maart 2024

Maak kennis met de hedendaagse ballroomcultuur in Huis Willet-Holthuysen. In dit zeventiende-eeuwse grachtenpand, een locatie van het Amsterdam Museum, is nu een tentoonstelling te zien die tegelijkertijd dient als tijdelijk huis voor House of Vineyard: het eerste ballroomhuis van Nederland met dertig ‘familieleden’. Ballroom is een subcultuur gevormd door en voor de queer gemeenschap, met balls als belangrijke evenementen waar groepen in categorieën tegen elkaar strijden.
De belangrijke rol die mode in de ballroomcultuur speelt is te zien in de Grote Salon, een ruimte die in de negentiende eeuw diende als balzaal. Daar staan nu diverse modecreaties van Younik Vineyard, deels geïnspireerd op de modecollectie van het Amsterdam Museum, waarin gendernormen worden uitgedaagd.
Kleurrijk en explosief is vooral de bovenverdieping van het huis. Opvallend is een grote paarse praalwagen en een rariteitenkabinet vol met objecten zoals schoenen en zonnebrillen. Op diverse video’s is te zien hoe de balls eraan toegaan. Door de audiotour komen de verhalen van het echtpaar Willet-Holthuysen en de familieleden van House of Vineyard tot leven. Samen met de diverse objecten en kunstwerken in de historische ruimtes van het grachtenpand ontstaat er zo een interessante en expressieve dialoog tussen de cultuur van het heden en verleden.

Balzaal in Huis Willet Holthuysen, foto: Monique Vermeulen
Installatie van House of Vineyard in Huis Willet Holthuysen, foto: Monique Vermeulen