14 mei 2024

Wie zich via de steile wenteltrappen in de torentjes op bijna twintig meter hoogte langs de buitenzijde van de vroeg twintigste-eeuwse St. Bavo of Koepelkathedraal durft te begeven, wordt beloond. Hier ontmoet je de fabelachtige mens- en dierfiguren die de steunberen en kapeldaken sieren – en de wacht houden over de Haarlemse binnenstad.

Zogenoemd 'poepend mannetje'

De beelden, geboren uit de creatieve geest van architect Joseph Cuypers (1861-1949), zijn de kers op de taart in een looproute die de fantasierijke wezens in en om het kerkgebouw uitlicht. Nog voor je de trappen trotseert, word je bijvoorbeeld al begluurd door een spitse toet in het plafond – een detail dat je normaliter over het hoofd ziet.

Zicht vanaf het dak van de Koepelkathedraal op de stad Haarlem

Schaalmodellen
De niet-doorgewinterde katholiek kan voorafgaand aan de klim in een van de kapellen moderne schaalmodellen van de beelden bekijken, voorzien van uitleg en context. Want waarom wordt het monniksbeeld vergezeld door een condor? En wat doet het puffende mannetje, in de volksmond het ‘poepende mannetje’ genoemd, bij de kruisbloem? In de route passeren ook vanzelfsprekender voorstellingen de revue, zoals een middeleeuws vormgegeven M versierd met lelies en rozen boven de Mariakapel. Zodoende laat de route je op een speelse manier kennismaken met de katholieke beeldtaal en zijn mystieke en vindingrijke kant in het bijzonder.

Alle beelden: Koepelkathedraal Haarlem