27 februari 2024

Waar komen we vandaan? Hoe is de aarde ontstaan? Grote vragen als deze hebben de mens altijd al beziggehouden. ‘De schepping van de wetenschap’ laat zien hoe naar antwoorden wordt gezocht in zowel religie als wetenschap. De omvangrijke tentoonstelling begint met een levendige introductie door ruimtevaarder André Kuipers, waarna je aan de hand van vier thema’s – het heelal, het lichaam, de natuur en de aarde – op religieuze en wetenschappelijke reis gaat door de geschiedenis.
De vele objecten, geschriften en instrumenten die tentoongesteld worden laten zien hoe religie en wetenschap niet per definitie tegenover elkaar staan, maar elkaar ook beïnvloeden. Zo combineerde de monnik Vincenzo Coronelli theologische en sterrenkundige kennis in zijn zeventiende-eeuwse globes van de hemel en aarde. En kunstenaar Maria Sibylla Merian publiceerde rond diezelfde periode een boek met haar onderzoek naar de metamorfose van vlinders in Suriname, beïnvloed door de Christelijke symboliek van de wederopstanding. Moderne en hedendaagse kunstwerken geven een creatieve en kritische reactie op religieuze en wetenschappelijke verklaringen en ontwikkelingen.
Intrigerend is een enorm wandtapijt van patricia kaersenhout. Het is een eerbetoon aan de lokale mensen die Merian destijds hebben geholpen, maar onzichtbaar zijn gebleven. ‘De schepping van de wetenschap’ is een informatieve en diverse tentoonstelling waar veel te zien, lezen en luisteren is, met een aantrekkelijke vormgeving. Uiteindelijk blijven de grote vragen die worden gesteld onbeantwoord; dat is aan de bezoeker.

patricia kaersenhout, ‘Of Palimsets en Erasure’, 2022, tapijt door Stef Miero, Textiellab, foto: Mike Bink
Zaaloverzicht met oogmodel van Louis Auzouz, 1859, collectie Rijksmuseum Boerhaave, foto: Mike Bink