5 december 2023

Hoe licht om je heen valt, zie je eigenlijk alleen als je er echt even je aandacht op vestigt. Dat is precies wat de lichte, kleurrijke schilderijen van Hendrik Jan Wolter (1873-1952) je laten doen. In Amersfoort, waar Wolter lange tijd woonde, is zijn werk nu te zien in een overzichtstentoonstelling ter ere van zijn 150ste geboortejaar.

Wolter trekt eerst je ogen naar het licht dat schijnt op het water in het schilderij Jeu-de-boulesspelers in de baai van Sanary-sur-Mer (z.j.). Pas later zie je de mensen in de schaduw die een potje jeu de boules spelen op een zonnige dag.

Wolter laat niet voor niets het licht op het water vallen. De kunstenaar was zichtbaar gefascineerd door water en de bedrijvigheid daaromheen. Hij schilderde water in allerlei vormen, van gladde waterspiegels, zoals in zijn Gezicht op Veere (z.j.) tot opspattend water in Rotskust bij Cornish Cove (z.j.). Van dichtbij is het opspattende water een bonte kleurverzameling van streepjes. Het paarse vlak van de rots springt opeens in het oog. Niet te missen is de reeks van ruim twintig gezichten op de Amsterdamse Amstel waar je het water en het licht ziet veranderen door de seizoenen heen.

Rotskust bij Cornish Cove, Cornwall
'Rotskust bij Cornish Cove, Cornwall'
'Gezicht op de Amstel te Amsterdam'