16 januari 2024

Het zijn beelden waar je normaal gesproken misschien van zou dromen, maar op deze tentoonstelling zie je ze in het echt. Sculpturen van aangelijnde komodovaranen en een schorpioen die dienstdoet als stoel. Het Frans Hals Museum toont in Koortsdroom werk van verschillende hedendaagse kunstenaars over de relatie tussen mens en dier met uiteenlopende absurdistische perspectieven. Kritisch is bijvoorbeeld de video Penumbra (2021), waarin dieren in een virtuele wereld terechtstaan voor vermeende misdaden. Zelf spelen de kunstenaars Juliana Huxtable en Hannah Black de rol van aanklager en verdediger. De dieren zwijgen tijdens de rechtszaak en zo wordt de ontspoorde verhouding tussen mens en dier pijnlijk duidelijk.
De video-installatie The Spirit Is Willing but the Flesh Is Furry (2020) van Valentina Gal geeft een wat vrolijker perspectief. De video toont karakters van het furry fandom, een subcultuur waarbij mensen zich verkleden als een dier met menselijke eigenschappen. Hoewel de tentoonstelling eerst een nog redelijk vriendelijke droom is, eindigt het bijna in een soort nachtmerrie door de gewelddadige scenes in de video Beast and Feast (2023) van Josefin Arnell, waarin een politieagente op zoek gaat naar het perfecte politiepaard en daar uiteindelijk zelf in verandert.

Zaaloverzicht met ‘Chair’ (2021) en op de achtergrond ‘Deep Throat I & II’ (2021) van Mamahi Shafahi
Zaaloverzicht met op de voorgrond ‘Les Detectives Sauvages’ (2019) van Hadrien Gerenton en op de achtergrond de video ‘Penumbra’ (2021) van Juliana Huxtable