21 mei 2024

Vandaag de dag staat New York bekend als The Big Apple of The City That Never Sleeps, maar in de zeventiende eeuw werd deze plek met trots Nieuw Amsterdam genoemd. Het Nederlandse gezag kwam echter tot stand over de ruggen van de oorspronkelijke bewoners, de Lenape, die het gebied als Manahahtáanung betitelden. Ze vluchtten en stichtten nieuwe gemeenschappen elders in Noord-Amerika, waar ze tot op de dag van vandaag wonen.
Met ‘Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?’ probeert het Amsterdam Museum deze tot nog toe gescheiden werelden samen te brengen. De kleinschalige tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met vertegenwoordigers van de Lenape, belicht het inheemse perspectief op de geschiedenis van New York. Historische objecten en documenten, waaronder vlaggen, prenten, kaarten en verslagen, tonen het stereotype gedachtegoed van de Nederlandse bezetters tegenover de Lenape, die als ‘wilde indianen’ werden afgeschilderd en wier verleden werd uitgewist. Ze worden afgewisseld met inheemse voorwerpen zoals ceremoniële kleding en sieraden, maar ook kunstwerken van hedendaagse Lenape kunstenaars.
Omdat de Lenape hun cultuur al eeuwenlang mondeling doorgeven, vormen videofragmenten een belangrijke aanvulling op de tentoongestelde materie. Met de vertegenwoordigers aan het woord, worden de stemmen van de Lenape voor het eerst echt gehoord.

patricia kaersenhout, ‘Non Sine Periculo’, 2024, foto: Mike Bink
Donnah Noah, Kralenwerk en maisschilpop, foto: Mike Bink